Skambutis „simbolizuoja santykių atnaujinimą šiuo lygiu“, po pokalbio tviteryje parašė Izraelio užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas.

Izraelis vengė kontaktų su Švedija nuo tada, kai 2014 metais Stokholmas pripažino Palestiną kaip suverenią šalį. Tai buvo nepriimtina Izraeliui, kuris daugelį metų su pertraukomis diskutuoja apie dviejų valstybių sprendinį, bet niekada nepripažino atskiros Palestinos valstybės ir toliau kontroliuoja daugumą regionų, kurie tokią valstybę galėtų sudaryti.

Y. Lapidas sakė, kad jį ypač sujaudino Švedijos užsienio reikalų ministrės Ann Linde komentarai „dėl tvirto ir rimto Švedijos įsipareigojimo Izraelio saugumui“. Jis taip pat parašė tviteryje, kad pokalbio metu A. Linde pripažino „Izraelį žydų tautos tėvyne“.

Kai 2014 metais Švedija pripažino Palestina vadinamą valstybę, ji buvo pirmoji Vakarų Europoje, žengusi tokį žingsnį, kokį anksčiau jau žengė 130 šalių. Tuometė Švedijos užsienio reikalų ministrė Margot Wallstrom sakė, kad šis žingsnis buvo žengtas siekiant paskatinti taikos procesą.

Izraelio ir palestiniečių konflikto esmė yra ta, kad kiekviena šalis pretenduoja į teisę įkurti valstybę toje pačioje žemėje. Kai buvo sukurtas Izraelis, tarptautinės galybės padalijo žemę abiem šalims, mažai atsižvelgdamos į ten gyvenančiuosius, tačiau po 1967 metų Šešių dienų karo dideles teritorijos dalis kontroliuoja Izraelis.

Jungtinės Tautos laiko Vakarų Krantą ir Rytų Jeruzalę Izraelio okupuotomis. 2005 m. Izraelis išvedė savo pajėgas iš Gazos Ruožo.

Palestiniečių grupuotės nori, kad visos tos žemės galiausiai taptų atskira valstybe su sostine Rytų Jeruzalėje.

Tik nedaugelis kitų Vakarų valstybių pripažino valstybę, vadinamą Palestina. Daugelis sako, kad toks pripažinimas galėtų atsirasti tik po sėkmingos derybų, kuriose nuo 2014 metų nematyti jokios pažangos, baigties.

Y. Lapidas priklauso naujai Izraelio vyriausybei, kurią sudaro plati partijų koalicija. Ši vyriausybė pradėjo dirbti birželį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)