Buvusi kolonijinė valstybė Prancūzija praėjusią savaitę perspėjo Bamaką nepasirašyti sutarties su privačia apsaugos įmone „Wagner“ po pranešimų, kad kariškių dominuojama Malio vyriausybė baigia susitarti dėl 1000 samdinių.

„Turėjome nuoširdų tiesioginį ir išsamų pokalbį“, – sakė F. Parly žurnalistams po susitikimo su Malio gynybos ministru pulkininku Sadio Camara, šis nieko nekomentavo.

Prancūzija turi tūkstančius karių Malyje. Prieš susitikimą F. Parly žurnalistams sakė, jog keliauja į šalį, kad pakartotų savo vyriausybės nepritarimą „Wagner“ karių samdymui. „Mes negalėsime sugyventi su samdiniais“, – perspėjo ji.

Rusijos privati ​​saugumo įmonė laikoma artima Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir yra kaltinama piktnaudžiavimu.

Sekmadienį Malio užsienio reikalų ministerija, neminėdama jokios šalies ar „Wagner“, pareiškė kad „neleis jokiai valstybei nurodyti pasirinkimo.“

F. Parly vizitas įvyko po kelis mėnesius buvusių įtemptų Malio ir Prancūzijos santykių, kuriuos dar komplikavo du kariniai perversmai, įvykdyti per vienerius metus didelėje pusiau dykumų šalyje. Be kitų klausimų, Prancūzija susirūpinusi dėl įtakingo kariškio pulkininko Assimi Goitos įsipareigojimo greitai surengti rinkimus, kad Malis grįžtų prie civilių valdymo.

Paryžius taip pat planuoja iš esmės sumažinti savo karių skaičių visame Sahelyje, kelios prancūzų karinės bazės šiaurinėje Malio dalyje turėtų būti uždarytos iki 2022 metų.

Praėjusią savaitę laikinasis Malio ministras pirmininkas Choguelis Kokalla Maiga leido suprasti, kad Bamako ir „Wagner“ derybas motyvavo Prancūzijos pasitraukimas. „Yra partnerių, kurie nusprendė palikti Malį ir pasitraukti į kitas šalis, yra apleistų teritorijų“, – sakė jis.

Rusijos įtaka

Rusijos sukarintos pajėgos, privatūs saugumo instruktoriai ir kompanijos pastaraisiais metais įgauna vis didesnę įtaką Afrikoje, ypač konfliktų draskomoje Centrinės Afrikos Respublikoje (CAR). Šios vasaros pradžioje Jungtinės Tautos apkaltino „Wagner“ rangovus piktnaudžiavimais CAR. Tačiau anonimiškumo prašęs JT pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad šių kaltinimų skaičius sumažėjo. Praėjusią savaitę JT generalinio sekretoriaus pavaduotojas taikos operacijoms Jeanas Pierre‘as Lacroix tvirtino, kad bet kokia Malio ir „Wagner“ partnerystė turi būti „vykdoma visiškai gerbiant žmogaus teises“.

Jungtinės Tautos pasiuntė 13 tūkst. taikdarių į 19 milijonų gyventojų turinčią šalį. Savo ruožtu Vokietija, taip pat turinti karių Malyje, perspėjo Bamaką, kad iš naujo svarstys savo karių dislokavimo klausimą, jei vyriausybė pasirašys sutartį su „Wagner“.

Malio gynybos ministerija patvirtino AFP, kad derybos su „Wagner“ vyksta.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)