Praėjusią savaitę Jungtinės Valstijos paskelbė apie naują trišalį saugumo paktą su Australija ir Jungtine Karalyste. Pagal platesnę strateginę partnerystę, be kita ko, Kanberai bus tiekiami amerikietiški atominiai povandeniniai laivai.

„Tai labai nepageidautini ir pavojingi veiksmai, sutrikdysiantys strateginę pusiausvyrą Azijos ir Ramiojo vandenyno regione ir sukelsiantys virtinę branduolinių ginklavimosi varžybų“, – vieną Užsienio reikalų ministerijos pareigūną citavo Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA.

„Tai rodo, kad JAV yra pagrindinė tarptautinės branduolinių ginklų neplatinimo sistemos griovimo kaltininkė“, – pažymėjo ministerijos Spaudos ir informacijos departamento Užsienio naujienų skyriaus vadovas.

Trečiadienį branduolinį arsenalą turinti Šiaurės Korėja į jūrą paleido dvi raketas, o po kelių valandų Seulas sėkmingai išbandė iš povandeninio laivo paleidžiamą balistinę raketą. Pietų Korėja tapo tik septinta šalimi pasaulyje, turinčia šią technologiją.

Virtinė raketų bandymų ir plačios apimties gynybos susitarimai Ramiojo vandenyno regione išryškino regionines ginklavimosi varžybas, intensyvėjančias augant Kinijos ir JAV konkurencijai.

„Visiškai natūralu, kad kaimyninės šalys, įskaitant Kiniją, pasmerkė šiuos veiksmus kaip neatsakingus, griaunančius taiką ir stabilumą regione“, – sakė minėtas šiaurės korėjiečių pareigūnas.

JAV prezidento Joe Bidenas iniciatyva suburtas naujas Australijos, JAV ir JK gynybinis aljansas daugelio vertinamas kaip siekis sukurti atsvarą stiprėjančiai Kinijai.

J. Bideno administracijos santykiai su Pchenjanu savo tonu reikšmingai pasikeitė, palyginti su jo pirmtako Donaldo Trumpo era. Pastarasis palaikė nepaprastai šiltus diplomatinius ryšius su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu.

„JAV dviveidiškas požiūris, dar labiau išryškėjantis atėjus naujajai administracijai, griauna visuotinai pripažintas tarptautines normas ir tvarką, keldamas rimtą grėsmę taikai bei stabilumui pasaulyje“, – pareiškė šiaurės korėjiečių URM pareigūnas.

Jis pridūrė, jog Pchenjanas „neabejotinai imsis atitinkamų atsakomųjų veiksmų, jei tai darys bent menkiausią neigiamą poveikį mūsų šalies saugumui“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)