Tokia žinia nuskambėjo po to, kai Šiaurės Korėja anksčiau šią savaitę padidino įtampą regione, atlikusi pirmuosius per pastarąjį pusmetį raketų bandymus, jau ilgą laiką stringant deryboms su Jungtinėmis Valstijomis dėl branduolinio nusiginklavimo.

„Sodrinimo įmonės išplėtimas tikriausiai rodo, kad Šiaurės Korėja planuoja padidinti ginklams tinkamo urano gamybą Jongbjono gamykloje net 25 procentais“, – nurodoma Midlberio tarptautinių tyrimų instituto Monterėjuje eksperto Jeffrey Lewiso ir dviejų jo kolegų ataskaitoje.

Ataskaitoje teigiama, kad JAV bendrovės „Maxar“ padarytose palydovinėse nuotraukose matyti statybos greta urano sodrinimo įmonės Jongbjone.

Pasak ekspertų, rugsėjo 1 dieną iš palydovo padarytos nuotraukos kad, kaip šiaurės korėjiečiai iškirto medžių ir paruošė žemę statyboms, taip pat atgabeno ekskavatorių. Remiantis ataskaita antroje, rugsėjo 14 dieną padarytoje nuotraukoje matyti, kaip ta teritorija aptveriama siena, įrengiami pamatai ir nuo sodrinimo pastato šono nuimamos plokštės, kad būtų galima patekti į naujai aptvertą sklypą.

Ruošiamas plotas yra maždaug 1 tūkst. kv. m dydžio – taigi, ten yra pakankamai vietos, kad tilptų 1 tūkst. papildomų centrifugų, kurios padidintų įmonės pajėgumus gaminti labai prisodrintą uraną ketvirtadaliu, pažymima ataskaitoje.

Branduoliniai ginklai gali būti gaminami naudojant stipriai prisodrintą uraną arba plutonį, o Šiaurės Korėja Jongbjone turi įrenginių abiem šioms medžiagoms gaminti. Praėjusį mėnesį paskelbtose palydovinėse nuotraukose matyti, kad Jongbjonge atsinaujino ir kitų objektų, skirtų ginklams tinkamo plutonio gamybai, veiklą.

Pchenjanas vadina šį kompleksą savo branduolinės programos „širdimi“. Per 2019 metų pradžioje įvykusį susitikimą su tuomečiu JAV prezidentu Donaldu Trumpu šiaurės korėjiečių lyderis Kim Jong Unas pasiūlė išardyti visą Jongbjongo kompleksą, jeigu jo šaliai būtų reikšmingai sušvelnintos sankcijos. Tačiau amerikiečių delegacija atmetė šį siūlymą, nes palaikė jį ribotu žingsniu denuklearizacijos link.

Kai kurie JAV ir Pietų Korėjos ekspertai spėja, kad Šiaurės Korėja slapta eksploatuoja bent vieną papildomą urano sodrinimo įmonę. 2018 metais vienas aukšto rango pietų korėjiečių pareigūnas parlamentui pareiškė, kad Pchenjanas iki tol buvo pasigaminęs iki 60 branduolinių ginklų.

Ekspertai nesutaria, kiek Šiaurės Korėja per metus pajėgi gaminti naujų branduolinių ginklų. Manoma, kad šis skaičius gali būti nuo šešių iki 18.

Praėjusią savaitę Šiaurės Korėja paleido balistinių ir sparnuotųjų raketų į jūrą, atlikdama bandymus, kurie vertinami kaip siekis išplėsti raketinį arsenalą ir sustiprinti puolamuosius pajėgumus prieš Pietų Korėją ir Japoniją, kur iš viso dislokuota 80 tūkst. amerikiečių karių. Pasak ekspertų, abiejų tipų raketos pajėgios nešti branduolines galvutes.

Kim Jong Unas grasina išplėsti savo branduolinį arsenalą ir įsigyti modernesnių ginklų, jei Vašingtonas nenutrauks priešiškumo jo šalies atžvilgiu – aliuzija į JAV iniciatyva įvestas sankcijas bei reguliarias karines pratybas su Seulu.

Tačiau Pchenjano režimo lyderis tebesilaiko savo paties nustatyto moratoriumo ilgojo nuotolio raketų, pajėgių pasiekti JAV žemyninę dalį, bandymams. Tokia pozicija leidžia daryti prielaidą, kad jis nori išsaugoti galimybę ateityje diplomatiškai spręsti ginčus su Vašingtonu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)