Aung San Suu Kyi taikomas namų areštas nuo vasario, kai išrinktą jos vyriausybę nušalino kariuomenė per perversmą, išprovokavusį masinį sukilimą ir brutalų susidorojimą su kitaminčiais.

76 metų Nobelio taikos premijos laureatė šiuo metu teisiama dėl kaltinimų, kad ji pernai netinkamai importavo nešiojamąsias radijo stoteles, kurstė maištauti ir nepaisė suvaržymų dėl COVID-19 per politinės agitacijos renginius prieš rinkimus, kuriuos jos vadovaujama partija „Nacionalinė demokratijos lyga“ (NLD) triuškinamai laimėjo.

Jos advokatas Khinas Maungas Zaw pranešė, kad spalio 1 dieną sostinėje Neipide prasidės naujas teismo procesas dėl keturių kaltinimų korupcija.

Už kiekvieną šių kaltinimų numatyta iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė.

Vykstantys teismo procesai buvo atidėti dviem mėnesiams, nes Mianmarą apėmė nauja koronaviruso banga; jie buvo atnaujinti tik šią savaitę, o Aung San Suu Kyi pirmąjį posėdį praleido dėl sveikatos būklės.

Žurnalistai į Aung San Suu Kyi teismo posėdžius nėra įleidžiami.

Chunta taip pat kaltina Nobelio taikos premijos laureatę paėmus aukso kaip kyšį ir pažeidus kolonijinių laikų konfidencialumo įstatymą.

Jos vadovaujamą NLD vyriausybę kariškiai nuvertė dėl tariamo sukčiavimo per 2020 metų rinkimus, kuriuose ji įveikė generolus remiančią politinę partiją.

Šalį apėmęs sukilimas ir besitęsiantys neramumai paralyžiavo šios Pietryčių Azijos valstybės ekonomiką.

Vienos stebėsenos organizacijos duomenimis, žuvo jau daugiau nei 1 100 žmonių, o per 8 tūkst. asmenų buvo suimti.

Kariuomenė tvirtina, kad aukų skaičius yra gerokai mažesnis.

Praėjusį mėnesį chuntos vadas Minas Aung Hlaingas pareiškė, kad iki 2023 metų rugpjūčio bus surengti nauji rinkimai ir atšaukta nepaprastoji padėtis – taigi, kariuomenės valdymas bus pratęstas, nepaisant iškart po perversmo generolų duotų pažadų pasitraukti po vienų metų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)