15 narių Taryba vienbalsiai priėmė rezoliuciją dėl politinės misijos UNAMA, kuri, be kita ko, sprendžia vystymo, o ne taikos palaikymo klausimus.

Dokumente pabrėžiama „įtraukios ir atstovaujamosios vyriausybės formavimo svarba“, nors naujieji Afganistano valdytojai islamistai yra suformavę laikinąjį kabinetą, kuriame dirba tik talibai ir nėra moterų.

Rezoliucijos autoriai taip pat ragina užtikrinti „visapusišką, lygiavertį ir prasmingą moterų dalyvavimą bei pagarbą žmogaus teisėms, įskaitant moterų, vaikų ir mažumų teises“.

Dokumentą parengė Estija ir Norvegija, pasveikinusios faktą, kad iniciatyvai buvo pritarta vienbalsiai.

Rugpjūtį Saugumo Tarybos rezoliucija, kuria raginama suteikti judėjimo laisvę afganistaniečiams, norintiems palikti šalį po Talibano sugrįžimo į valdžią, surinko 13 balsų, susilaikius Rusijai ir Kinijai.

Penktadienį patvirtintame tekste pažymima, kad Jungtinės Tautos ir toliau atliks „svarbų vaidmenį“ skatinant taiką ir stabilumą Afganistane.

Pasak diplomatų, talibai neprieštaravo, kad misijos įgaliojimai būtų pratęsti.

„Jie privalo būti lankstesni“, – sakė vienas JT specialistas Afganistano klausimais.

„Jie yra pragmatiškesni“ nei buvo per pirmąjį savo valdymo laikotarpį 10-e dešimtmetyje, pridūrė šis asmuo. Tuomet Talibanas liūdnai pagarsėjo dėl brutalaus šariato įgyvendinimo.

„Talibanui reikia JT, ir tai yra mūsų svertas“, leidžiantis daryti įtaką islamistų sprendimų priėmimui, naujienų agentūrai AFP sakė specialistas.

Taryba paprašė JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso kas antrą mėnesį informuoti ją apie padėtį Afganistane, kol 2022 metų kovą vėl baigsis misijos įgaliojimai.

Taryba taip pat nori, kad iki sausio 31 dienos būtų pateikta rašytinė ataskaita dėl misijos ateities.

Pastarosiomis savaitėmis kelios nevyriausybinės organizacijos, tokios kaip „Amnesty International“ ir „Human Rights Watch“ (HRW), ragino, kad JT ir jos 2 tūkst. darbuotojų Afganistane liktų savo darbo vietose, kad galėtų pranešti apie žmogaus teisių pažeidimus.

„Esama mažai įrodymų, kad Talibanas laikysis tarptautinių žmogaus teisių normų, ypač dėl moterų ir mergaičių teisių“, – pabrėžė HRW direktorius prie JT Louis Charbonneau, sveikindamas sprendimą pratęsti misiją.

„UNAMA reikės reguliariai ir viešai pranešti apie pažeidimus, kartu padedant tenkinti afganistaniečių humanitarinius poreikius“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)