„Vykdome prekybos derybas su Australija, – žinių kanalui „France 24“ sakė Prancūzijos Europos reikalų ministras Clement'as Beaune'as. – Nematau, kaip galime pasitikėti savo partneriais australais.“

JAV prezidentas Joe Bidenas, Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas ir JK vyriausybės vadovas Borisas Johnsonas trečiadienį paskelbė apie sudarytą naują trišalę partnerystę saugumo srityje – AUKUS.

Pagal šią partnerystę Australija taps vos antra šalimi, gavusia atominių povandeninių laivų su amerikietiškomis technologijomis.

Australija paskelbė atsisakanti didelio, bet vėluojančio ir pabrangusio įprastinių povandeninių laivų pirkimo iš Prancūzijos kontrakto ir iškeičianti jį į amerikietiškus atominius povandeninius laivus.

Australijos gynybos ministras Peteris Duttonas ketvirtadienį sakė, kad amerikietiški povandeniniai laivai yra geresnis pasirinkimas.

„Galiausiai mūsų sprendimas paremtas tuo, kas geriausiai atitinka mūsų nacionalinio saugumo interesus“, – spaudos konferencijoje Vašingtone sakė jis.

Ši iniciatyva papiktino Prancūzijos vyriausybę.

„Šis sprendimas prieštarauja tarp Prancūzijos ir Australijos vyravusio bendradarbiavimo raidei ir dvasiai“, – nurodė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas ir gynybos ministrė Florence Parly bendrame pareiškime.

Jame priduriama, kad tai „liudija, jog nesama koordinacijos, ir Prancūzijai belieka tik apgailestauti ir stebėti“.

Prancūzijos diplomatijos vadovas naują susitarimą pavadino „dūriu į nugarą“.

„Šiandien labai pykstu... Tokių dalykų sąjungininkai vieni kitiems nedaro“, – sakė J.-Y. Le Drianas.

Tuo metu Pekinas pasmerkė naują JAV aljansą su Australija ir Jungtine Karalyste ir pavadino jį „itin neatsakinga“ grėsme regiono stabilumui.

ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio atstovas Peteris Stano savo ruožtu sakė, kad Bendrija nebuvo informuota apie AUKUS.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)