Maskva ir Pekinas siekia tapti pagrindiniais šio regiono veikėjais, Jungtinėms Valstijoms greitai pasitraukus iš Afganistano, o šalies valdymą perėmus Talibanui.

„Šiandien mes pradėsime Irano priėmimo į ŠBO procedūras“, – pranešė Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, kalbėdamas vaizdo ryšiu iš Kinijos. Jo pareiškimas buvo verčiamas į anglų kalbą.

Su etniniu separatizmu, religiniu ekstremizmu ir terorizmu Centrinėje Azijoje siekianti kovoti organizacija šią savaitę rengia viršūnių susitikimą Tadžikistane.

Irano narystę organizacijoje pasveikino Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Indijos ministras pirmininkas Narenda Modi – susitikime dalyvavę nuotoliniu būdu – ir Pakistano premjeras Imranas Khanas, atvykęs į susitikimą.

Kalbėdamas Tadžikistano sostinėje Dušanbėje Irano prezidentas Ebrahimas Raisi padėkojo aštuonioms ŠBO narėms už paramą Irano narystės siekiui.

„Prašau priimti mano dėkingumą. Dievo palaimos jums ir ramybės“, – sakė E. Raisi. Jo kalba buvo verčiama.

Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amir-Abdollahianas pareiškė, kad Irano įstojimas į bloką turės „svarbų poveikį“ Teherano bendradarbiavimui su jo šalimis.

ŠBO lyderiai nenurodė, kada Iranas taps visateisiu organizacijos nariu.

Paraišką dėl narystės ŠBO Iranas pateikė 2008 metais, tačiau stojimo procesą sulėtino sankcijos, kurias Iranui paskelbė Jungtinės Tautos ir Jungtinės Valstijos dėl jo vykdomos branduolinės programos.

Pakistano ir Indijos prisijungimas prie šios organizacijos 2017 metais iškėlė klausimų dėl tolesnės grupės bendradarbiavimo krypties.

Irano narystė galėtų sukelti naujų geopolitinių komplikacijų.

ŠBO narės steigėjos yra Rusija, Kinija, Kazachstanas, Kirgizija, Tadžikistanas ir Uzbekistanas.

Afganistanui organizacijoje suteiktas stebėtojo statusas, tačiau Talibanui užėmus valdžią Afganistano atstovas nebuvo pakviestas į susitikimą Dušanbėje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)