Susitarimas buvo pasiektas Bagdade įvykusiame Irako ir JAV karinių komitetų susitikime, tai dalis abiejų šalių strateginio dialogo derybų, citavo kariškius valstybinė Irako naujienų agentūra INA.

„Abi šalys susitarė sumažinti JAV kovinius vienetus ir pajėgumus karinėse bazėse Ain al Asade [Vakarų Irake] ir Erbile [šiaurėje], tai turi būti padaryta iki rugsėjo pabaigos“, – sakoma jų pareiškime, teigia INA.

Pagal šį susitarimą planuojama pereiti prie ne karinio JAV vadovaujamų tarptautinės koalicijos pajėgų Irake vaidmens, pranešė šalies jungtinės operacijos vadovybė. Liepos mėnesį JAV pareiškė, kad planuoja oficialiai užbaigti savo karinę misiją Irake ir sutelkti dėmesį tik į šalies saugumo pajėgų mokymą bei konsultavimą. Remiantis liepos mėnesio bendru abiejų vyriausybių pareiškimu, Irake vis dar esančios kovinės pajėgos pasitrauks iki metų pabaigos.

Tarptautinių karių vaidmuo Irake – remti vyriausybę jos kovoje su „Islamo valstybės“ kovotojais, sakoma pareiškime, paskelbtame Irako ministrui pirmininkui Mustafai al-Kadhimi viešint Jungtinėse Valstijose.

Baltųjų rūmų duomenimis, šiuo metu Irake dislokuota apie 2500 JAV karių. Ateityje jų skaičius priklausys nuo pasikeitusios misijos reikalavimų.

JAV karių dislokavimas yra ginčytinas klausimas Irake, 2003 metais JAV vadovavo invazijai į šią šalį. Pastaraisiais mėnesiais su Iranu susijusios Irako partijos ir šiitų kovotojai griežčiau ragino, kad JAV pajėgos būtų išvestos, bet kitos jėgos, pavyzdžiui, sunitų partijos ir kurdai nori, kad JAV kariai liktų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)