Per šią misiją astronautai buvo išėję į atvirą kosmosą ir darė mokslinius eksperimentus.

„Pilotuojamas erdvėlaivis „Shenzhou-12“ sėkmingai atsiskyrė nuo pagrindinio kosminės stoties modulio“, – ketvirtadienį pranešė valstybinis transliuotojas CCTV.

Ši misija buvo dalis plačiai išreklamuotos Kinijos kosminės programos, per kurią šalis jau sugebėjo pasiųsti zondų ir mėnuleigių į Mėnulį, taip pat nuskraidino į Marsą marsaeigį.

Tris kinų astronautus, savo šalyje vadinamus taikonautais, skraidinantis erdvėlaivis į Žemę turi sugrįžti penktadienį, pranešė valstybinė Kinijos aviacijos ir kosmoso naujienų agentūra.

Šis pilotuojamas skrydis Kinijai yra pirmasis per beveik penkerius metus. Jis laikomas labai svarbiu šalies prestižui, Kinijai minint valdančiosios Komunistų partijos įkūrimo 100-ąsias metines.

Tikimasi, kad kosminė stotis „Tiangong“, kurios pavadinimas reiškia „dangiškieji rūmai“, bus naudojama mažiausiai 10 metų.

Pagrindinis kosminės stoties modulis, kur gyveno astronautai, turi atskiras gyvenamąsias patalpas kiekvienam astronautui, „kosminį bėgimo takelį“ ir dviratį. Jame taip pat yra komunikacijų centras susisiekimui su skrydžių kontrolės dispečeriais ir elektroniniam susirašinėjimui, pranešė Kinijos kosminių skrydžių administracija.

Misijai vadovauja Nie Haishengas, apdovanojimų pelnęs Liaudies išlaisvinimo armijos oro pajėgų pilotas, anksčiau dalyvavęs dviejose kosminėse misijose.

Kiti du su juo skridę astronautai – Liu Bomingas ir Tang Hongbo – taip pat tarnauja kariuomenėje.

Kinijos kosminių skrydžių agentūra planuoja iki kitų metų pabaigos surengti 11 skrydžių. Iš jų trys pilotuojamos misijos turėtų į kosminę stotį nugabenti du laboratorijų modulius, kurie papildys 70 tonų sveriančią stotį.

Kinijos kosmines ambicijas iš dalies kursto JAV draudimas Pekino astronautams dirbti Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS), pastatytoje bendradarbiaujant JAV, Rusijai, Kanadai, Europai ir Japonijai.

TKS turėtų baigti darbą 2024 metais, nors NASA neatmeta galimybės, kad ji galėtų veikti dar maždaug ketverius metus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)