„Šio dokumento esmė gali kelti tik apgailestavimą“, – žurnalistams sakė D. Peskovas.

„Dideliam apgailestavimui, jame nekalbama apie būtinybę užmegzti dialogą, būtinybę spręsti esamas problemas ir nesutarimus bendraujant įvairiais lygiais ir įvairiais kanalais“, – teigė Kremliaus atstovas.

Pasak D. Peskovo, „vienintelė paguoda yra tai, kad šis dokumentas yra rekomendacinio pobūdžio“.

Tuo metu rusų užsienio reikalų ministerija šią EP rezoliuciją pavadino „kišimusi į Rusijos vidaus reikalus“.

Ministerijos atstovė Marija Zacharova pareiškė, kad Maskva duos tokiems veiksmams atkirtį.

„Pranešimo autoriai... prisikalbėjo iki to, kad Europos Sąjunga privalo būti pasiruošusi nepripažinti rinkimų į Valstybės Dūmą rezultatų ir kelti klausimą dėl Rusijos dalyvavimo tarptautinėse parlamentinėse struktūrose, jei rinkimai vyks pažeidžiant demokratinius principus ir tarptautinės teisės normas“, – per spaudos konferenciją kalbėjo ministerijos atstovė Marija Zacharova.

„Kaip ir anksčiau, duosime atkirtį neleistinam kišimuisi į nacionalinius demokratinius procesus“, – pridūrė ji.

EP anksčiau ketvirtadienį patvirtintame dokumente pažymima, kad kad santykiuose su Rusija būtina atskirti prezidento V. Putino režimą ir šalies gyventojus. Dokumente raginama kovoti su agresyvia Kremliaus politika bei remti Rusijos pilietinę visuomenę.

Parlamento patvirtintoje rezoliucijoje ES raginama būti pasiruošusi nepripažinti naujojo Rusijos parlamento, kurio rinkimai vyks vėliau šią savaitę, taip pat siūloma apsvarstyti galimybę prašyti Rusiją pašalinti iš tarptautinių organizacijų su parlamentinėmis asamblėjomis, jei „rinkimai bus pripažinti nesąžiningais ir surengti pažeidžiant demokratinius principus ir tarptautinę teisę“.

Europarlamentarai ragina ES sumažinti priklausomybę nuo Rusijos dujų, naftos ir kitų žaliavų ir padidinti savo energetinį savarankiškumą bent jau tol, kol prezidentas V. Putinas yra valdžioje. Anot jų, būtina nedelsiant užkirsti kelią dujotiekio „Nord Stream 2” plėtrai bei įgyvendinti žaliąją darbotvarkę.

Rezoliucijoje EP siūlo stiprinti ES pajėgumus nustatyti ir stabdyti nešvarių pinigų srautus iš Rusijos ir „atskleisti Rusijos režimo autokratų ir korumpuotų oligarchų ES valstybėse slepiamą turtą ir finansines lėšas“.

Europos Parlamento nariai taip pat ragina toliau remti ir ginti Rytų partnerystės šalių (Ukrainos, Sakartvelo, Moldovos) nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą bei puoselėti europinių reformų įgyvendinimą ir pagarbą pagrindinėms laisvėms šiame regione.

Pasak politikų, ES turėtų aiškiai parodyti, kad negali būti nė kalbos apie sugrįžimą prie įprastų santykių, kol Rusija nesustabdys savo agresyvios politikos ir hibridinio karo prieš ES, jos valstybes nares ir Rytų partnerystės šalis.

Be to, Rusija turi būti pašalinta iš SWIFT mokėjimo sistemos, siekiant atgrasyti Rusijos valdžios institucijas nuo tolesnio agresyvaus elgesio, teigiama rezoliucijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)