„Jungtinės Valstijos smerkia KLDR raketų paleidimą. Šis paleidimas pažeidė kelias JT Saugumo Tarybos rezoliucijas ir kelia grėsmę KLDR kaimynėms bei kitoms tarptautinės bendrijos narėms“, – pareiškė Valstybės departamento atstovas, pavartojęs oficialaus Šiaurės Korėjos pavadinimo santrumpą.

„Liekame įsipareigoję diplomatiniam požiūriui į KLDR ir raginame ją įsitraukti į dialogą“, – pridūrė JAV valstybės departamento atstovas.

JAV vadovo Joe Bideno administracija neseniai peržiūrėjo savo strategiją, kurios tikslas – įtikinti nuskurdusią ir izoliuotą Šiaurės Korėją atsisakyti savo branduolinių ginklų ir raketų programų, pažadėjo laikytis „praktinio, kalibruoto“ požiūrio“, įskaitant diplomatines pastangas.

Pchenjanui taikomos tarptautinės sankcijos dėl virtinės tolimojo nuotolio balistinių raketų ir branduolinių bandymų.

Minėtas Valstybės departamento atstovas patikino, kad JAV įsipareigojimas ginti Pietų Korėją, kuri trečiadienį taip pat išbandė raketas, ir Japoniją „lieka tvirtas“.

Šiaurės Korėja trečiadienį iš Pietų Pjongano provincijos paleido „dvi trumpojo nuotolio balistines raketas“ į akvatoriją prie savo rytinės pakrantės, nurodoma Seulo Jungtinio štabų vadų komiteto pareiškime.

Jos nuskriejo apie 800 km atstumą ir buvo pasiekusios apie 60 km maksimalų aukštį.

Pchenjanas paleido raketas jau antrą kartą per mažiau nei savaitę: pirmadienį Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA paskelbė, jog šalis savaitgalį išbandė naujo tipo „tolimojo nuotolio sparnuotąsias raketas“. KCNA jas pavadino „labai didelės reikšmės strateginiu ginklu“.

Tuo metu Pietų Korėja vėliau trečiadienį sėkmingai išbandė iš povandeninio laivo paleistą balistinę raketą ir tapo tik septinta valstybe pasaulyje, turinčia šią modernią technologiją.

Pietų korėjiečių raketa buvo paleista po vandeniu iš naujo povandeninio laivo „Ahn Chang-ho“, nuskriejo planuotą atstumą ir pataikė į taikinį, sakoma Mėlynųjų Rūmų pranešime.

Povandeninių laivų balistinių raketų (SLBM) raketų turėjimas yra „labai reikšminga“ pažanga atgrasymo srityje, pabrėžė Mėlynieji Rūmai. Prezidentūra pridūrė, kad ši technologija atliks „svarbų vaidmenį ateityje užtikrinant savarankišką nacionalinę gynybą ir taiką Korėjos pusiasalyje“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)