Užsienio reikalų ministerijos vadovo politinio pavaduotojo posto netekęs Abbasas Araghchi liks Irano delegacijos nariu derybose dėl istorinio branduolinio susitarimo su galingosiomis valstybėmis atgaivinimo, tačiau nebebus vadinamas vyriausiuoju derybininku.

Jį užsienio reikalų viceministro pareigose pakeis Ali Bagheri – ultrakonservatyvaus prezidento Ebrahimo Raisi protežė, pavadavęs savo mentorių tarptautiniams reikalams, kai šis vadovavo teismų sistemai.

Rugpjūčio pradžioje E. Raisi tapo prezidentu ir pakeitė šiame poste nuosaikių pažiūrų Hassaną Rouhani, pagrindinį 2015 metų branduolinės sutarties architektą iš Irano pusės.

Pagal šį susitarimą Teheranui buvo sušvelnintos Vakarų ir Jungtinių Tautų sankcijos mainais į griežtą jo branduolinės programos kontrolę, įgyvendinamą JT.

Tačiau Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinama sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

D. Trumpo įpėdinis Joe Bidenas pareiškė norįs, kad Vašingtonas vėl prisijungtų prie susitarimo, tačiau pasikeitus Irano prezidentui derybos įstrigo.

A. Bagheri ne kartą kritikavo buvusį prezidentą H. Rouhani dėl sutikimo su griežtais Teherano branduolinės veiklos apribojimais, taip pat dėl sprendimo leisti „užsieniečiams“ lankytis Irano atominėse elektrinėse bei kituose „svarbiuose saugumo objektuose“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją