Moon Jae-inas Šiaurės Korėjos bandymą pavadino „provokacija“, o pagrindinė Kim Jong Uno patarėja Kim Yo Jong pasmerkė Seulo „nelogišką požiūrį jų panašų elgesį vadinti legitimiu veiksmu, remiančiu taiką, o mūsiškį – grėsme taikai“.

Pietų Korėja trečiadienį sėkmingai išbandė iš povandeninio laivo paleistą balistinę raketą ir tapo tik septinta valstybe pasaulyje, turinčia šią modernią technologiją.

Prezidento stebėtas bandymas buvo atliktas praėjus kelioms valandoms po branduolinių ginklų turinčios Šiaurės Korėjos dviejų balistinių raketų paleidimo į jūrą, taip pat Seule lankantis Kinijos užsienio reikalų ministrui.

Tai yra strateginis žingsnis į priekį savo karinius pajėgumus stiprinančiai Pietų Korėjai. Tokiu būdu Seulas siekia atremti grėsmę, keliamą Šiaurės Korėjos, kuriai taikomos tarptautinės sankcijos dėl branduolinių ginklų ir balistinių raketų programų.

Pietų korėjiečių raketa buvo paleista po vandeniu iš naujo povandeninio laivo „Ahn Chang-ho“, nuskriejo planuotą atstumą ir pataikė į taikinį, sakoma Mėlynųjų Rūmų pranešime.

Povandeninių laivų balistinių raketų (SLBM) raketų turėjimas yra „labai reikšminga“ pažanga atgrasymo srityje, pabrėžė Mėlynieji Rūmai. Prezidentūra pridūrė, kad ši technologija atliks „svarbų vaidmenį ateityje užtikrinant savarankišką nacionalinę gynybą ir taiką Korėjos pusiasalyje“.

Visos kitos SLBM pajėgumus įgijusios šalys turi ir branduolinius arsenalus.

Anksčiau trečiadienį Šiaurės Korėja iš Pietų Pjongano provincijos paleido „dvi trumpojo nuotolio balistines raketas“ į akvatoriją prie savo rytinės pakrantės, nurodoma Seulo Jungtinio štabų vadų komiteto pareiškime.

Jos nuskriejo apie 800 km atstumą ir buvo pasiekusios apie 60 km maksimalų aukštį.

Pchenjanas paleido raketas jau antrą kartą per mažiau nei savaitę: pirmadienį Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA paskelbė, jog šalis savaitgalį išbandė naujo tipo „tolimojo nuotolio sparnuotąsias raketas“. KCNA jas pavadino „labai didelės reikšmės strateginiu ginklu“.

Abiejų šalių raketos paleistos kinų užsienio reikalų ministrui Wang Yi atvykus į Seulą derybų su kolega Pietų Korėjoje ir Moon Jae-inu.

Prieš naujienas apie Šiaurės Korėjos raketų paleidimą Wang Yi išreiškė viltį, kad visos šalys padės užtikrinti „taiką ir stabilumą Korėjos pusiasalyje“, pranešė naujienų agentūra „Yonhap“.

„Pavyzdžiui, ne tik Šiaurės [Korėja], bet ir kitos šalys vykdo karinę veiklą, – sakė kinų diplomatijos vadovas. – Visi drauge turime dirbti dėl dialogo atnaujinimo.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)