Praėjus daugiau kaip metams po A. Lukašenkos pergalės beprecedenčius protestus išprovokavusiuose rinkimuose, kuriuos Vakarai ir opozicija laiko suklastotais, S. Cichanouskaja pareiškė, kad priversti Minską surengti naują balsavimą gali tik naujos sankcijos ir tarptautinis tarpininkavimas.

„Baltarusiams reikia naujos energijos ir kuro, kad jie tęstų kovą“, – sakė ji žurnalistams per keturių dienų trukmės vizitą Paryžiuje, kurio tikslas – pritraukti paramos baltarusių opozicijai.

S. Cichanouskaja paragino prancūzų prezidentą Emmanuelį Macroną imtis „ryžtingų veiksmų sprendžiant Baltarusijos krizę“.

„Neturime teisės prarasti pagreičio... Demokratinės šalys turi būti tvirtos ir principingos bei laikytis Lukašenkos nepripažinimo politikos“, – pridūrė opozicijos lyderė, šiuo metu gyvenanti Lietuvoje.

Vis tik ji pabrėžė, kad Baltarusijos krizės „vienintelis sprendimas“ yra nauji rinkimai, ir pasiūlė Prancūzijai dalyvauti „tarpininkavimo platformoje“ su režimu, siekiant surengti naują balsavimą.

S. Cichanouskaja per savo kelionę neplanuoja susitikti su E. Macronu, bet leido suprasti, kad „su malonumu susitiktų su juo bet kurią dieną, bet kurią akimirką“.

S. Chichanouskaja paragino nemažinti paramos Baltarusijos opozicijai, nes šalyje ir toliau suimami bei teisiami aktyvistai ir žurnalistai. Ji taip pat padėkojo pernai įvykusį balsavimą pasmerkusiems lyderiams, tokiems kaip E. Macronas.

„Ši pasaulio lyderių parama padėjo baltarusiams patikėti, kad jie ne vieni kovoja už laisvę ir demokratiją“, – pareiškė buvusi kandidatė į prezidentus.

„Tačiau nuo praėjusių metų represijos Baltarusijoje nesiliovė nė dienai“, – pridūrė ji.

Iššūkį Baltarusiją nuo 1994 metų valdančiam ir „paskutiniu Europos diktatoriumi“ vadinamam A. Lukašenkai S. Cichanouskaja per pernai įvykusius rinkimus metė Minskui užblokavus jos vyro – tinklaraštininko Siarhejaus Cichanouskio – kandidatūrą ir jį suėmus.

Ji paskelbė apie savo pergalę rinkimuose, bet spaudžiama valdžios buvo priversta pasitraukti į Lietuvą.

S. Cichanouskaja sulaukė Vakarų paramos ir susitiko su daugeliu pasaulio lyderių, įskaitant JAV prezidentą Joe Bideną.Tačiau dabar ji susidūrė su iššūkiu – išlaikyti spaudimą trauktis nesiruošiančiam A. Lukašenkai.

Paryžiuje įsikūrusios Tarptautinės žmogaus teisių federacijos (FIDH) duomenimis, šiuo metu Baltarusijoje už grotų yra daugiau kaip 660 politinių kalinių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)