Prezidento Moon Jae-ino stebėtas bandymas buvo atliktas praėjus kelioms valandoms po branduolinių ginklų turinčios Šiaurės Korėjos dviejų balistinių raketų paleidimo į jūrą, taip pat Seule lankantis Kinijos užsienio reikalų ministrui.

Tai yra strateginis žingsnis į priekį savo karinius pajėgumus stiprinančiai Pietų Korėjai. Tokiu būdu Seulas siekia atremti grėsmę, keliamą Šiaurės Korėjos, kuriai taikomos tarptautinės sankcijos dėl branduolinių ginklų ir balistinių raketų programų.

„Laikas pasirinktas neįprastai – tą pačią dieną balistines raketas išbandė ne viena, o abi Korėjos“, – naujienų agentūrai AFP sakė „Yonsei“ universiteto profesorius Johnas Delury.

„Tai rodo, kad šiame regione vyksta ginklavimosi varžybos, į kurias visi turi atkreipti dėmesį“, – pridūrė jis.

Abiejų šalių raketos paleistos kinų užsienio reikalų ministrui Wang Yi atvykus į Seulą derybų su kolega Pietų Korėjoje ir Moon Jae-inu.

Prieš naujienas apie Šiaurės Korėjos raketų paleidimą Wang Yi išreiškė viltį, kad visos šalys padės užtikrinti „taiką ir stabilumą Korėjos pusiasalyje“, pranešė naujienų agentūra „Yonhap“.

„Pavyzdžiui, ne tik Šiaurės [Korėja], bet ir kitos šalys vykdo karinę veiklą, – sakė kinų diplomatijos vadovas. – Visi drauge turime dirbti dėl dialogo atnaujinimo.“

Iš povandeninio laivo paleido balistinę raketą

Pietų Korėja trečiadienį sėkmingai išbandė iš povandeninio laivo paleistą balistinę raketą, paskelbė prezidentūra.

Pietų Korėja tapo tik septinta valstybe pasaulyje, turinčia šią modernią technologiją.

Pietų Korėjos raketa buvo paleista po vandeniu iš naujo povandeninio laivo „Ahn Chang-ho“, nuskriejo planuotą atstumą ir pataikė į taikinį, sakoma prezidentūros pranešime.

Pranešimas paskelbtas po Pietų Korėjos kariškių užfiksuoto dviejų Šiaurės Korėjos balistinių raketų paleidimo anksčiau trečiadienį.

Kaip pranešama, bandymą stebėjo šalies prezidentas Moon Jae-inas.

Pietų Korėja plečia savo karinius pajėgumus, siekdama atremti branduolinį ginklą turinčios Šiaurės Korėjos keliamą grėsmę. Šalis taip pat siekia, kad prasidėjus kariniams veiksmams operatyvinė šalies karinių pajėgų kontrolė būtų perimta iš JAV, vadovaujantis šalių saugumo aljanso sąlygomis.

Visos kitos šalys, turinčios iš povandeninių laivų paleidžiamų balistinių raketų (SLBM) pajėgumus, turi nuosavus branduolinius ginklus. Turėti SLBM yra „labai prasminga, kalbant apie įvairiakrypčių grėsmių atgrasymą“, teigė Mėlynieji rūmai.

„Jos suvaidins didelį vaidmenį savarankiškos nacionalinės gynybos srityje ir įtvirtinant taiką Korėjos pusiasalyje“, – pridūrė prezidentūra.

Laivas „Ahn Chang-ho“, pavadintas vieno nepriklausomybės aktyvisto garbei, yra šalies viduje sukurtas, dyzelinu varomas 3 tūkst. tonų svorio povandeninis laivas, kurio eksploatacija buvo pradėta praėjusį mėnesį.

Anksčiau šiais metais JAV prezidento Joe Bideno administracija atšaukė 42 metus Pietų Korėjai Vašingtono taikytą draudimą kurti raketas, kurių nuotolis viršija 800 km.

Savo ruožtu Pchenjanas jau kurį laiką siekia sukurti SLBM technologiją ir per sausį šalyje vykusį karinį paradą pristatė keturis tokius įrenginius, kuriuos valstybinė naujienų agentūra KCNA pavadino „galingiausiu ginklu pasaulyje“.

Nors Šiaurės Korėja yra paviešinusi nuotraukas iš nuosavų povandeninių bandymų, analitikai mano, kad raketos buvo paleistos iš stacionarios platformos ar povandeninės baržos, o ne iš povandeninio laivo.

Sausį per valdančiosios partijos susitikimą lyderis Kim Jong Unas teigė, kad Šiaurės Korėja baigė planus sukonstruoti branduoline energija varomą povandeninį laivą.

Nors tokio laivo eksploatacija galėtų būti pradėta tik po kelerių metų, analitikų teigimu, tai galėtų pakeisti vyraujančias tendencijas ir leistų Pchenjanui inicijuoti netikėtą povandeninę ataką, net jei būtų įveiktos šalies antžeminės pajėgos.

Šiaurės Korėja paleido dvi balistines raketas

Šiaurės Korėja anksčiau trečiadienį į Japonijos jūrą paleido dvi balistines raketas, patvirtino Pietų Korėjos kariškiai.

Pranešimas pasirodė Kinijos užsienio reikalų ministrui lankantis Seule ir dvi dienos po Pchenjano pranešimo, kad Šiaurės Korėja savaitgalį sėkmingai išbandė naujo tipo tolimojo nuotolio sparnuotąsias raketas.

Branduolinį ginklą turinti Šiaurės Korėja iš savo centrinių rajonų į jūrą rytuose „paleido dvi nenustatyto tipo balistines raketas“, sakoma Pietų Korėjos štabų vadų komiteto pareiškime.

„Pietų Korėjos ir JAV žvalgybos agentūros vykdo detalią analizę“, – sakoma jame, nenurodant raketų nuskrieto nuotolio.

Raketos paleistos kinų užsienio reikalų ministrui Wang Yi atvykus į Seulą derybų su kolega Pietų Korėjoje.

Pekinas yra svarbus Šiaurės Korėjos diplomatinis sąjungininkas ir pagrindinis prekybos bei pagalbos partneris, bet Pchenjanas praėjusių metų pradžioje uždarė šalies sienas, bandydamas apsisaugoti nuo koronaviruso pandemijos.

Prieš naujienas apie Šiaurės Korėjos raketų paleidimą Wang Yi išreiškė viltį, kad visos šalys padės užtikrinti „taiką ir stabilumą Korėjos pusiasalyje“, pranešė naujienų agentūra „Yonhap“.

„Pavyzdžiui, ne tik Šiaurės [Korėja], bet ir kitos šalys vykdo karinę veiklą, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministras. – Visi drauge turime dirbti dėl dialogo atnaujinimo.“

Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA pirmadienį paskelbė, jog šalis savaitgalį išbandė naujo tipo „tolimojo nuotolio sparnuotąsias raketas“.

KCNA šias raketas pavadino „labai didelės reikšmės strateginiu ginklu“, suteikiančiu šaliai „dar vieną veiksmingą atgrasomąją priemonę“ prieš „priešiškas jėgas“.

Pirmadienį laikraštyje „Rodong Sinmun“ paskelbtose nuotraukose matyti raketa, paleidžiama iš penkių vamzdžių leidimo įrenginio, ir horizontaliai skriejanti raketa.

Toks ginklas reikštų nemažą Šiaurės Korėjos ginklų technologijų pažangą, sako analitikai. Kalbama apie geresnes galimybes išvengti gynybos sistemų ir nunešti kovines galvutes į Pietų Korėją ar Japoniją, kurios abi yra JAV sąjungininkės.

Savaitgalį paleistos raketos per dvi valandas nuskriejo 1,5 tūkst. km trajektorijas, įskaitant aštuoniukės figūras, virš Šiaurės Korėjos ir jos teritorinių vandenų, ir pasiekė taikinius, pranešė KCNA.

Šiaurės Korėjai taikomos tarptautinės sankcijos dėl jos branduolinių ginklų ir balistinių raketų programų, esą būtinų norint apsisaugoti nuo JAV invazijos.

Tačiau Pchenjanui nedraudžiama kurti sparnuotųjų raketų; jų jis yra išbandęs ir anksčiau.

Valdant Kim Jong Unui, Šiaurės Korėjos ginklų programos buvo sparčiai vystomos, bet šalis nuo 2017 metų nevykdė branduolinių bandymų ir nebuvo paleidusi tarpžemyninių balistinių raketų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją