Nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Krymą, Kijevas rytiniuose Donecko ir Luhansko regionuose kovoja su Rusijai ištikimais separatistais.

Kijevo kariuomenė antradienį socialiniame feisbuko tinkle pranešė, kad separatistai užpuolė Ukrainos pozicijas naudodami minosvaidžius, granatsvaidžius ir kulkosvaidžius.

„Priešui paleidus ugnį, žuvo vienas karys“, – sakoma kariuomenės pranešime.

Tai jau ketvirtoji ukrainiečių kario žūtis per tris dienas. Po savaitgalį vykusių intensyvių susirėmimų taip pat pranešta apie dar tris žuvusius karius.

Konfliktą stebinti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) savo naujausioje ataskaitoje teigė, kad savaitgalį būta daugiau kaip 400 paliaubų pažeidimų. Palyginimui, tiek Donecko, tiek Luhansko regionuose ankstesnį savaitgalį pranešta apie 210 pažeidimų.

Anksčiau šiais metais baigėsi santykinės ramybės laikotarpis konflikte, kai Rusija dislokavo prie Ukrainos pasienio dešimtis tūkstančių karių ir suintensyvėjo separatistų ir Ukrainos kariuomenės susirėmimai.

Remiantis naujienų agentūros AFP renkamais oficialiais duomenimis, nuo 2021 m. pradžios šalyje žuvo mažiausiai 54 ukrainiečių kariai, palyginti su 50 per visus praėjusius metus. Separatistai savo ruožtu praneša apie 30 nuo šių metų pradžios žuvusių kovotojų.

Rusija visuomet teigė, kad jos parama separatistiniams regionams tėra politinė, tačiau Kijevas ir Vakarų sąjungininkės kaltina Maskvą siunčiant separatistams ginklus.

Karinis konfliktas iki šiol pareikalavo daugiau kaip 13 tūkst. gyvybių.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)