Ukrainos kariuomenė kovoja su prorusiškais separatistais dviejuose savavališkai nepriklausomomis respublikomis pasiskelbusiuose regionuose prie sienos su Rusija nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį.

Pastarosiomis dienomis susirėmimai šalies rytuose suintensyvėjo. Per tris dienas jie pareikalavo jau keturių ukrainiečių karių gyvybių.

Ukrainos kariuomenė antradienį socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad separatistai iš minosvaidžių, granatsvaidžių ir kulkosvaidžių apšaudė vyriausybės pajėgų pozicijas palei fronto liniją.

„Nuo priešo ugnies žuvo vienas karys“, – nurodoma paskelbtame pranešime.

Konfliktą stebinti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) pirmadienį paskelbtoje savo naujausioje ataskaitoje nurodė, kad per praėjusį savaitgalį būta per 400 paliaubų pažeidimų.

Ankstesnį savaitgalį separatistų kontroliuojamuose Luhansko ir Donecko regionuose buvo užfiksuota 210 paliaubų pažeidimo atvejų.

Palyginti ramus laikotarpis baigėsi anksčiau šiais metais, kai Rusija pasienyje su Ukraina sutelkė dešimtis tūkstančių karių ir suintensyvėjo susirėmimai tarp separatistų ir ukrainiečių pajėgų.

Naujienų agentūros AFP turimi oficialūs duomenys rodo, kad nuo šių metų pradžios jau žuvo mažiausiai 54 ukrainiečių kariai. Per visus praėjusius metus žuvo pusšimtis ukrainiečių karių.

Tuo metu separatistai skelbia nuo metų pradžios netekę daugiau kaip 30 kovotojų.

Rusija visąlaik tvirtino, kad jos parama separatistams yra išimtinai politinė, tačiau Kijevas ir Vakarai kaltina Maskvą siunčiant į Ukrainos rytus karius ir ginkluotę.

Konfliktas jau nusinešė daugiau kaip 13 tūkst. gyvybių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)