Iš gauto vaizdo įrašo matyti, kaip dulkėtoje Pandžšyro pakelėje Talibano kovotojų apsuptas karinę amuniciją dėvintis vyras po pasigirdusių šūvių susmunka ant žemės.

Ar nušautas vyras priklausė pajėgoms, pasakyti sunku, kadangi regione gana įprasta dėvėti karines uniformas. Į vaizdo įrašą pakliuvęs liudininkas tikino, kad vyras – civilis.

Remiantis BBC gauta informacija, Pandžšyro slėnyje buvo nužudyta ne mažiau kaip 20 žmonių.

Viena iš aukų – du vaikus auginęs parduotuvės savininkas, vardu Abdulas Sami.

Anot vietinių šaltinių, užėjus Talibanui vyras nutarė nebėgti, o kovotojams teisinosi esąs vargšas parduotuvės savininkas, neturintis jokio noro kištis į karą.

Vis dėlto A. Sami buvo suimtas ir apkaltintas telefono kortelių pardavinėjimu besipriešinančioms grupėms. Po kelių dienų prie parduotuvės savininko namų buvo nusviestas jo kūnas. Tai matę liudininkai teigia, kad ant kūno buvo kankinimų žymių.

Kai praeitą mėnesį Talibanas perėmė šalies valdžią, tik vienas regionas sugebėjo atsilaikyti.

Pandžšyro slėnis ilgą laiką buvo pagrindiniu besipriešinančių jėgų susitelkimo regionu Afganistane. Vadovaujamas opozicinių jėgų lyderio Ahmado Shah Massoudo regionas sugebėjo atremti ir sovietų invaziją, ir Talibaną.

A. Sh. Massoudo sūnus Ahmadas vadovavo pasipriešinimui prieš antrą kartą Afganistano kontrolę perėmusius talibus, bet praeitą savaitę karinė grupuotė paskelbė pergalę ir išplatino ją patvirtinantį vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip Talibano kovotojai iškelia savą vėliavą.

Pasipriešinimo jėgos prisiekė ir toliau kovoti, o Ahmadas Massoudas paragino sukilti prieš Talibaną.

Dabar, kai Talibanas sugrįžo į valdžią, dėmesys krypsta į tolesnius įvykius Pandžšyre.

„Jie gali išeiti ir gyventi kaip įprastai“, – nurodė atstovas Malavi Abdullah Rahamani.

„Parduotuvių savininkai gali eiti į savo parduotuves, ūkininkai – prižiūrėti ūkių. Esame čia tam, kad apgintume juos, jų gyvybes ir šeimas“, – pridūrė jis.

Taip neįvyko. Iš gauto vaizdo įrašo matyti, kad seniau nuolatos šurmuliuodavusi turgavietė dabar tuščia. Tenykščiai žmonės mėgino pabėgti, todėl slėnyje, stačių uolų papėdėje nusidriekė ilgos transporto priemonių eilės.

Gauta įspėjimų apie maisto produktų ir medicininių priemonių trūkumą.

Į slėnį įžengęs Talibanas paragino gyventojus elgtis kaip paprastai.

Talibanas neigė taikęsis į civilius. Deja, tenka konstatuoti, kad po pranešimų apie kelių hazarų bendruomenės atstovų ir policininkės nužudymą ir toliau gaunama informacijos, duodančios pagrindo manyti, kad realybė regione skiriasi nuo Talibano pažadų susilaikyti nuo keršto.

„Tokio turinio pranešimai atitinka iš viso Afganistano gaunamos informacijos šabloną“, – nurodė Patricia Grossman iš žmogaus teisių gynimo organizacijos „Human Rights Watch“.

„Liepą ir rugpjūtį, kai Talibanas skynėsi kelią link Kabulo, teko sulaukti labai panašių pranešimų: užregistravome buvusio apsaugos personalo, buvusių vyriausybės narių, taip pat civilių nužudymo faktų. Tai [apie ką pranešama dabar] atitinka įprastą šabloną“, – paaiškino ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)