A. F. al Sisis priėmė N. Bennettą Raudonosios jūros kurorte Šarm el Šeiche, kur jiedu aptarė „pastangas atgaivinti taikos procesą“ tarp izraeliečių ir palestiniečių, pranešė prezidento atstovas Bassamas Radis.

Egiptas, daugiausiai gyventojų turinti arabų pasaulio šalis, 1979 metais tapo pirmąja arabų valstybe, kuri po dešimtmečius trukusio priešiškumo pasirašė taikos sutartį su Izraeliu.

Gegužės mėnesį Egiptas atliko svarbų vaidmenį, tarpininkaujant dėl paliaubų tarp Izraelio ir Gazos Ruožą valdančios palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ po 11 dienų trukusių kruvinų susirėmimų.

Egiptas reguliariai priima „Hamas“ ir jo politinio varžovo – Mahmudo Abbaso vadovaujamos Palestinos savivaldos – vadovus, tačiau kartu palaiko tvirtus diplomatinius, saugumo ir ekonominius ryšius su Izraeliu.

Izraelio užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas sekmadienį pasiūlė pagerinti gyvenimo sąlygas Gazos Ruože ir sukurti naują infrastruktūrą mainais į „Hamas“ ramybę, taip siekdamas nutraukti „nesibaigiančio smurto ciklus“.

Tačiau „tai neįvyks be mūsų partnerių iš Egipto paramos bei dalyvavimo, be jų gebėjimo kalbėtis su visomis susijusiomis pusėmis“, – sakė jis.

Paskutinis Egipto prezidento ir Izraelio premjero susitikimas įvyko 2011 metų sausį, kai Hosnis Mubarakas priėmė Benjaminą Netanyahu, likus kelioms savaitėms iki H. Mubarako nuvertimo per visuotinę revoliuciją.

Po to, kilus politinei sumaiščiai, abiejų šalių santykiai pablogėjo, o prie Izraelio ambasados Kaire 2011 metais buvo rengiami protestai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)