Tai yra pirmasis Izraelio ministro pirmininko vizitas į šią šalį nuo 2011 metų. A. F. al Sisi priėmė svečią Raudonosios jūros kurorte Šarm aš Šeiche.

Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi ir N. Bennettas aptarė „pastangas atgaivinti taikos procesą“ tarp Izraelio ir palestiniečių bei kitus regioninius ir tarptautinius įvykius, nurodė prezidentūra išplatintame pranešime.

Egipto prezidento biuro pareiškime sakoma, kad A. F. al Sisi pabrėžė savo paramą „visoms pastangoms, kuriomis siekiama visapusiškos taikos, pagrįstos dviejų valstybių sprendimu“.

Izraelio premjeras po susitikimo paskelbtame pareiškime padėkojo A. F. al Sisi už jo šalies vaidmenį užtikrinant saugumą ir stabilumą Gazos Ruože.

Jis taip pat sakė, kad ilgalaikiai Egipto ir Izraelio santykiai yra pastarojo meto žydų valstybės susitarimų su kitomis arabiškomis šalimis pagrindas.

Egiptas, daugiausiai gyventojų turinti arabiška valstybė, 1979 metais tapo pirmąją arabų šalimi pasaulyje, pasirašiusia taikos susitarimą su Izraeliu po dešimtmečius trukusio priešiškumo.

Gegužę Kairas atliko svarbų vaidmenį tarpininkaudamas paliaubų susitarimui tarp Izraelio ir Gazos Ruožą kontroliuojančio palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ po 11 dienų trukusių nuožmių kovų.

Egiptas reguliariai priima judėjimo „Hamas“ lyderius, taip pat jo politinės varžovės palestiniečių savivaldos, kuriai vadovauja Mahmudas Abbasas, lyderius. Tačiau jis taip pat palaiko tvirtus diplomatinius, saugumo ir ekonominius ryšius su Izraeliu.

Izraelio užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas sekmadienį pasiūlė gerinti gyvenimo sąlygas Gazos Ruože mainais į „Hamas“ lyderių ramybės pažadą, siekdamas išspręsti „nesibaigiančius smurto ciklus“.

Tačiau „to nebus be mūsų partnerių egiptiečių paramos ir dalyvavimo, be jų sugebėjimo kalbėtis su visomis suinteresuotomis šalimis“, sakė Y. Lapidas.

N. Bennetto vizitas surengtas praėjus 10 dienų po M. Abbaso derybų su A. F. al Sisi Kaire.

Pirmadienio derybos žymi „svarbų žingsnį, atsižvelgiant į augančius abiejų šalių saugumo ir ekonominius santykius bei abipusį susirūpinimą dėl padėties Gazoje“, naujienų agentūrai AFP sakė analitikas iš Kairo Naelis Shama.

Jis taip pat dera su „Egipto planais atgaivinti Izraelio ir palestiniečių savivaldos politines derybas“, pridūrė jis.

Vėliausias Egipto prezidento ir Izraelio premjero susitikimas vyko 2011 metų sausį, kai Hosni Mubarakas priėmė Benjaminą Netanyahu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)