Per pirmąją savo užsienio kelionę po gaubtinės žarnos operacijos liepą 84-erių metų pontifikas iš Argentinos pavadino pandemiją „didžiu mūsų laikų išbandymu“. „Tai mus išmokė, kaip lengva, net kai visi esame vienoje valtyje, nusišalinti ir galvoti tik apie save“, – sakė jis.

Slovakijoje, Europos Sąjungos narėje, kurioje gyvena 5,4 milijono gyventojų, kelias šių metų savaites fiksuotas didžiausias pasaulyje užsikrėtimo koronavirusu ir mirtingumo rodiklis vienam gyventojui.

„Po ilgų ir varginančių pandemijos mėnesių, visiškai suvokdami sunkumus, su kuriais susiduriame, su viltimi laukiame ekonomikos pakilimo, kurį palaiko Europos Sąjungos atkūrimo planai“, – sakė popiežius Slovakijos sostinėje Bratislavoje. Tačiau jis perspėjo dėl „trumpalaikio euforijos jausmo“ ir dėmesio pelnui šalims atsigaunant. Vietoj to popiežius ragino Europą parodyti „solidarumą, kuris, nepaisydamas sienų, gali sugrąžinti ją į istorijos centrą“.

Popiežius taip pat turėtų susitikti su Slovakijos žydų bendruomenės nariais vėliau pirmadienį, kitą dieną, kai perspėjo, kad antisemitizmas vis dar „tyko“ visame pasaulyje. Susitikimas vyks Rybne aikštėje, buvusiame Bratislavos žydų kvartale, kur kadaise stovėjo komunistų laikais nugriauta sinagoga.

Likus trims dienoms iki popiežiaus atvykimo Slovakijos vyriausybė pirmą kartą paskelbė atsiprašymą už tuo metu valdžioje buvusio nacių marionetinio režimo vaidmenį per Holokaustą.

„Slovakijos ministrų kabinetas jaučia moralinę pareigą viešai apgailestauti dėl to meto valdžios padarytų nusikaltimų“, – sakoma jame, ypač pabrėžiamas 1941 m. priimtų antižydiškų įstatymų „smerktinumas“. Pagal tuometinės vyriausybės, kuriai vadovavo katalikų kunigas Jozefas Tiso, įsakymus dešimtys tūkstančių Slovakijos žydų buvo ištremti ir nužudyti. Rybne aikštėje esantis memorialas skirtas 105 tūkst. Slovakijos holokausto aukų atminimui. Po karo dauguma išgyvenusiųjų arba emigravo, arba pasiliko ir slėpė savo žydišką tapatybę. Valdant komunistams, žydai buvo persekiojami ir kalinami už tariamus sionistinius nusikaltimus, režimas draudė praktikuoti jų religiją. Šiuo metu bendruomenėje yra tik apie 2 tūkst. žmonių, antižydiškos nuotaikos Slovakijoje, daugiausia katalikiškoje šalyje, išlieka stiprios.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją