E. Macronas buvo priverstas atleisti Alexandre'ą Benalla, kai pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip jis per Gegužės 1-osios protestą Paryžiuje smogė jaunuoliui ir sugriebė jauną moterį už kaklo. Buvęs apsaugininkas, kuriam dabar 30 metų, dėvėjo policijos šalmą, nors jam buvo leista dalyvauti protesto akcijoje tik stebėtojo teisėmis.

Prezidentūra buvo apkaltinta dangstymu, nes nepranešė policijai apie A. Benalla, kol prancūzų dienraštis „Le Monde“ praėjus dviem mėnesiams po incidento neatskleidė, kad toks vaizdo įrašas egzistuoja.

„Benalageitas“ išaugo į pirmąjį svarbų išbandymą E. Macronui, į prezidentus iškilusiam žadant atkurti „pavyzdinę respubliką“. Jo vyriausybė išgyveno du balsavimus parlamente dėl nepasitikėjimo, tačiau Senato tyrimo grupė, apklaususi svarbiausius E. Macrono padėjėjus, nustatė „didelių trūkumų“ administracijai sprendžiant šį reikalą.

A. Benalla buvo apkaltintas užpuolimu ir neteisėtu kišimusi į policijos reikalus. Jis neigia kaltinimus, sakydamas, kad veikė „impulsyviai“, padėdamas pareigūnams suimti nepaklusnius protestuotojus.

Teisiamas ir A. Benalla draugas Vincentas Crase'as, buvęs E. Macrono centristinės partijos saugumo vadovas, taip pat buvę nufilmuotas šiurkščiai besielgiantis su protestuotojais per demonstraciją. Du policijos pareigūnai, kaltinami neteisėtai pateikę A. Benalla filmuotą stebėjimo medžiagą siekiant parodyti, kad jo veiksmai buvo pagrįsti, taip pat bus teisiami.

A. Benalla advokatas prieš teismą atsisakė komentuoti.

Jaunoji pora, kurią per protesto akciją užpuolė A. Benalla, patys buvo patraukti į teismą už tai, kad metė daiktus į policiją, už pažeidimą abu nubausti sumokėti po 500 eurų baudą.

A. Benalla pradėjo dirbti E. Macrono asmens sargybiniu 2016 m., kai šis siekė prezidento posto, ir savo neribota energija pelnė politiko bei jo žmonos Brigitte palankumą. Po E. Macrono pergalės 2017 m. gegužės mėnesį jis buvo paaukštintas saugumo pareigose ir tapo patikimu patikėtiniu bei dešiniąja ranka, matomu greta E. Macrono daugybėje nuotraukų.

„Jis patraukė dėmesį kaip žmogus, galintis labai veiksmingai išspręsti visas praktines problemas, – sakė buvęs aukštas kampanijos pareigūnas. – Jis apie viską pagalvodavo, buvo tarsi mūsų Šveicarijos armijos peilis“.

Jis taip pat gavo privilegijas, paprastai skirtas aukščiausiems administracijos pareigūnams, įskaitant butą netoli Eliziejaus rūmų ir įėjimą į Nacionalinę Asamblėją bei jos privačią sporto salę ir biblioteką. Kilus skandalui A. Benalla prisipažino nešiojęs rankinį ginklą per išvykas su E. Macronu, nors jam buvo leista jį turėti tik E. Macrono partijos būstinėje, kur jis buvo pramintas „Rembo“.

Vis dėlto lieka neaišku, kaip jaunuolis iš darbininkų klasės mieguistame Normandijos Evrio miestelyje gavo policijos šalmą, kurį užsidėjęs jis matomas per Gegužės 1-osios išpuolį.

Ir po atleidimo A. Benalla kėlė galvos skausmą E. Macronui. Tyrėjai nustatė, kad jis ir toliau naudojo diplomatinius pasus kelionėms į Afriką ir Izraelį, kur mėgino įkurti konsultavimo verslą. Jis įtariamas panaudojęs suklastotus dokumentus, kad gautų vieną iš pasų – šį kaltinimą jis neigė. A. Benalla taip pat bus apkaltintas neteisėtu ginklo nešiojimu, remiantis jo nuotrauka, padaryta restorane, joje jis matomas su „Glock“. Jis teigė, jog tai buvo vandens pistoletas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)