Kovos tarp abiejų konflikto šalių tęsėsi jau trečią naktį iš eilės.

Įtampa paaštrėjo praėjusią savaitę iš Izraelio kalėjimo pabėgus šešiems palestiniečių kaliniams, taip pat stringant tarpininko Egipto pastangoms suderinti ilgalaikes paliaubas po 11 dienų trukusio karo šių metų gegužę.

Izraelio kariuomenė pranešė apie tris atskirus raketų paleidimus vėlai sekmadienį ir pirmadienį paryčiais. Kariuomenės duomenimis, mažiausiai dvi raketas numušė oro erdvės gynybos sistemos.

Ginkluotosios pajėgos nurodė, kad atsakydamos į šias atakas smogė keliems „Hamas“ taikiniams. Nė viena iš šalių nepranešė apie jokius nukentėjusiuosius.

Savaitgalį izraeliečiai sučiupo keturis iš šešių palestiniečių kalinių, kurie rugsėjo 6 dieną tuneliu ištrūko iš griežčiausio režimo kalėjimo. Palestiniečių kovotojai atsakė raketų ugnimi. Izraelis tebeieško dviejų laisvėje tebesančių bėglių.

Tuo tarpu pastangos tarpininkaujant Egiptui paskelbti ilgalaikes paliaubas stringa, nes konflikto šalys negali susitarti dėl sistemos, kuri leistų atnaujinti išmokas nepasiturinčioms Gazos Ruožo šeimoms. Izraelis reikalauja garantijų, kad „Hamas“ nenukreips šių lėšų kariniams tikslams.

Dauguma skurdaus Gazos Ruožo gyventojų yra šeimos, kurios buvo priverstos palikti savo namus Izraelio teritorijoje per karą, įsiplieskusį įkuriant žydų valstybę 1948 metais.

„Hamas“ siekia, kad Izraelis nutrauktų Gazos Ruožo ekonomiką paralyžiuojančią blokadą. Tuo metu žydų valstybė reikalauja, kad islamistai paleistų du į nelaisvę paimtus civilius izraeliečius ir grąžintų dviejų žuvusių izraeliečių karių palaikus.

„Hamas“ kontroliuoja Gazos Ruožą nuo 2007 metų. Šis islamistų judėjimas, metais anksčiau laimėjęs palestiniečių parlamento rinkimus, išstūmė iš valdžios tarptautinės bendruomenės pripažįstamą Palestinos Autonomiją.

Nuo to laiko Izraelis ir „Hamas“ kariavo keturis karus ir kovojo daugybę mažesnių kautynių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)