Minėjimą pradėjo orkestras vietoje, pramintoje „Epicentru“ (angl. Ground Zero), kur 2001 metais tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ užgrobti lėktuvai netrukus po 8 val. 40 min. vietos (15 val. 40 min. Lietuvos) laiku rėžėsi į Pasaulio prekybos centro dangoraižius.

Per atakas žuvo beveik 3 000 žmonių.

Žuvusiųjų atminimas Niujorke buvo pagerbtas tylos minute.

Susirinkusieji, tarp kurių buvo ir prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), 8 val. 46 min. vietos (15 val. 46 min. Lietuvos) laiku akimirkai nutilo, paminėdami laiką, kai į Pasaulio prekybos centrą rėžėsi pirmasis lėktuvas.

Po to aukų artimieji pradėjo skaityti žuvusiųjų vardus.

Iš viso per šeštadienio ceremoniją planuojamos šešios tylos minutės. Ceremonija turi trukti keturias valandas.

Iš viso per šeštadienio ceremoniją planuojamos dar penkios tylos minutės: 9 val. 9 min., kai kitas orlaivis rėžėsi į antrąjį dangoraižį, 9 val. 37 min., kai atakuotas Pentagonas, 10 val. 3 min., kai ties Šanksviliu Pensilvanijos valstijoje sudužo ketvirtasis lėktuvas, ir 10 val. 28 min., kai sugriuvo Pietinis Pasaulio prekybos centro dangoraižis.

Prezidentas ragina demonstruoti vienybę

J. Bidenas penktadienį, Rugsėjo 11-osios atakų 20-ųjų metinių išvakarėse, paskelbtame vaizdo įraše paragino amerikiečius pademonstruoti vienybę, „mūsų didžiausią stiprybę“.

2001 metais, kai įvykdyti tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ smūgiai užgrobtais lėktuvais, J. Bidenas buvo senatorius. Dabar jis pirmąkart šių įvykių metines mini būdamas vyriausiuoju ginkluotųjų pajėgų vadu.

Šeštadienį prezidentas ir pirmoji ponia Jill Biden apsilankys trijose Rugsėjo 11-osios atakų vietose: Niujorke, Pentagone ir Pensilvanijoje.

Tačiau J. Bidenas, daug kritikuojamas už tai, kaip jis valdė JAV pajėgų pasitraukimą iš Afganistano ir stengiasi suvaldyti COVID-19 pandemiją, veikiausiai viešai nekalbės ceremonijų metu.

Vietoj to Baltieji rūmai vėlai penktadienį paskelbė iš anksto įrašytą kreipimąsi, kuriame J. Bidenas kalbėjo apie „tikrąjį tautinės vienybės jausmą“, atsiradusį po išpuolių, pasireiškiantį „didvyriškumu visur – tikėtinose ir netikėtose vietose“.

„Man tai yra pagrindinė Rugsėjo 11-osios pamoka, – kalbėjo prezidentas. – Vienybė yra didžiausia mūsų stiprybė.“

„Vienybė nereiškia, kad turime tikėti tuo pačiu, bet privalome iš esmės gerbti ir tikėti vienas kitu ir šia tauta“, – šešių minučių trukmės vaizdo įraše sakė J. Bidenas.

J. Bidenas atvyko į Niujorką penktadienio vakarą, o miesto panoramą nušvietė instaliacija „Tribute in Light“, bauginančiai žyminti vietą, kur kadaise stovėjo du Pasaulio prekybos centro dangoraižiai.

Joe Bidenas

Pirmoji prezidento stotele šeštadienį tapo Nacionalinis Rugsėjo 11-osios memorialas, įkurtas bokštų dvynių, į kuriuos prieš 20 metų rėžėsi užgrobti lėktuvai, vietoje, o siaubo apimtas pasaulis stebėjo tuos įvykius per televiziją.

Iš ten J. Bidenas vyks į žemės ūkio lauką ties Šanksviliu, kur sudužo ketvirtasis lėktuvas, kai orlaivio keleiviai sukilo prieš užgrobėjus, kad jis nepasiektų Vašingtono.

Galiausiai JAV vadovas apsilankys Pentagone.

Savo vaizdo žinutėje JAV prezidentas išreiškė skausmą, kurį sukelia prisiminimai apie Rugsėjo 11-ąją, pareiškęs: „Nesvarbu, kiek laiko praėjo, šie minėjimai viską skaudžiai sugrąžina, tarsi būtum gavęs tas naujienas prieš kelias sekundes.“

Pasaulio lyderiai siunčia žinutes

Pasaulio lyderiai siunčia solidarumo žinutes, šeštadienį minint 20-ąsias Rugsėjo 11-osios metines. Jų teigimu, atakomis nepavyko sunaikinti vakarietiškų vertybių.

Žemiau pateikiame kai kurių pasaulio lyderių reakcijas.

Jungtinė Karalystė

„Dabar, praėjus 20 metų, galime drąsiai teigti, kad jiems (džihadistams) nepavyko pakirsti mūsų tikėjimo laisve ir demokratija“, – sakė Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas.

„Jiems nepavyko išskirti mūsų tautų, priversti išsižadėti savo vertybių ir priversti gyventi nuolatinėje baimėje“, – pridūrė jis.

Karalienė Elizabeth II atskirame pranešime teigė: „Mano mintys ir maldos – taip pat ir mano šeimos ir visos šalies – yra su aukomis, išgyvenusiaisiais ir jų šeimomis.“

Lietuva

„Minime 20 metų nuo siaubingų Rugsėjo 11-osios teroro išpuolių JAV. Ši nepaguodžiamo skausmo ir sielvarto diena visuomet liudys Lietuvos ir JAV solidarumą kovoje su terorizmu“, – tviteryje rašė Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

Savo ruožtu užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad Rugsėjo 11-oji visuomet išliks mūsų atmintyje: „Net ir praėjus dviem dešimtmečiams, mes ir toliau gedime ir pagerbiame šios siaubingos atakos prieš JAV aukas. Šią dieną mes įtvirtiname savo vienybę ir solidarumą kovoje už laisvę ir bendras vertybes.“

Europos Sąjunga

„Rugsėjo 11-ąją mes prisimename tuos, kurie neteko gyvybių ir pagerbiame tuos, kurie rizikavo viskuo, kad jiems padėtų. Net ir tamsiausiu, sunkiausiu metu žmogiškoji prigimtis gali ryškiai šviesti“, – sakė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

„Siaubingi Rugsėjo 11-osios išpuoliai prieš 20 metų pakeitė istorijos eigą. Prisimename aukas ir pirmuosius jiems į pagalbą atskubėjusius žmones. Europos Sąjunga palaiko Jungtines Valstijas ir šalies prezidentą toliau kovojant su visų formų terorizmu ir ekstremizmu“, – tviteryje rašė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis.

Australija

„Rugsėjo 11-oji primena mums, kad laisvė visuomet yra trapi. Kaip Ronaldas Reaganas yra sakęs, „už ją kovoti ir ją ginti turi kiekviena karta“, – pareiškė australų vyriausybės vadovas Scottas Morrisonas.

„Tądien buvo surengta ataka prieš visus laisvus žmones. Tai buvo ataka prieš mūsų gyvenimo būdą ir liberalios demokratijos vertybes. Nepaisant teroristų sukelto skausmo, jiems nepavyko palaužti mūsų ryžto ir pakeisti mūsų gyvenimo būdo“, – pridūrė jis.

Prancūzija

„Mes niekada nepamiršime. Mes visada kovosime už laisvę“, – tviteryje rašė Emmanuelis Macronas.

Šveicarija

„Rugsėjo 11-osios teroristiniai išpuoliai JAV 2001-aisiais turėjo didžiulę įtaką pasaulinei politikai... Besąlygiškai atmesdamas terorizmą visur ir visada, Šveicarijos prezidentas Guy Parmelinas (Gi Parmelenas) išreiškia solidarumą su visomis atakos aukomis“, – rašoma vyriausybės atstovo pranešime.

Italija

„Italija solidarizuojasi su JAV ir kitais sąjungininkais, kad atremtų terorizmo grėsmę“, – sakė Italijos prezidentas Sergio Mattarella.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)