„Prognozuojama, kad padaugės šalies viduje perkeltų asmenų ir taip padidės švietimo praradimų vaikų gretose ir kartų katastrofos rizika, kuri ateityje neigiamai paveiks tvarią šalies plėtrą“, – teigiama Paryžiuje įsikūrusios UNESCO pranešime.

Remiantis naujausia agentūros ataskaita, nuo 2001 m., kai JAV pajėgos po rugsėjo 11-osios išpuolių nutraukė pirmąjį Talibano režimą, į pradines klases einančių mergaičių skaičius padidėjo nuo „beveik nulio“ iki 2,5 mln. 2018 m.

Tuo metu moterų raštingumas kone padvigubėjo, iki 30 proc., o šiuo metu keturis iš dešimties pradinių klasių mokinių sudaro mergaitės.

Šalies mokyklas šiuo metu iš viso lanko apie 10 mln. vaikų ir jaunuolių, palyginti su vos 1 mln. 2001 m.

Tačiau naujoji Talibano administracija jau spėjo paskelbti dekretą, kuriuo nurodė privačiuose universitetuose studijuojančias moteris atskirti nuo ten besimokančių vyrų, ir nurodė joms dėvėti abają ir nikabą.

Manoma, kad naujoji Afganistano valdžia paskelbs dar daugiau panašių švietimo taisyklių, kaip draudimą vyrams dėstyti moteriškosios lyties atstovėms.

„Tai suduos didžiulį smūgį moterų dalyvavimui aukštajame moksle ir mergaičių švietimui platesne prasme, neigiamai paveiks jų gyvenimus, darbą ir pilietiškumą“, – teigė UNESCO.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)