Vienas geriausiai žinomų šalies politinių veikėjų T. Kono yra pagrindinis pretendentas į šį postą, dabartiniam premjerui Yoshihide Suga paskelbus, kad nebesieks būti perrinktas savo partijos lyderiu.

Rugsėjo 29 dieną įvyksiančių rinkimų nugalėtojas ves partiją į visuotinius rinkimus spalio ar lapkričio mėnesį.

T. Kono pareiškė, kad kelia savo kandidatūrą, siekdamas „pastūmėti Japoniją pirmyn“.

Japonija iš pažiūros stovi vietoje, kai kitos šalys aktyviai bando judėti į priekį. Galbūt kažkada Japonija užėmė pirmaujančią poziciją, bet, deja, dabar mes turbūt nebesame lyderiai“, – sakė jis.

„Mes turime pastumti priešais save esančias sunkias duris ir atverti kelią pirmyn“, – pridūrė T. Kono.

Šiuo metu administracinių ir reguliavimo reformų ministro pareigas einantis T. Kono nurodė, kad nori sustiprinti Japonijos technologinius pajėgumus per išmaniuosius tinklus ir 5G ryšį, bei kovoti su vyriausybės biurokratija, kuri, jo teigimu, sulėtino gyventojų skiepijimą nuo COVID-19.

Jis taip pat nurodė, kad šaliai reikia atprasti nuo anglies ir naftos, kad pasiektų savo tikslą iki 2050 metų tapti neutralia anglies dioksido išmetimo atžvilgiu, padidintų atsinaujinančius energijos šaltinius ir išsaugotų branduolinės energijos galimybę, jei tai yra būtina.

58 metų ministras, kurį, kaip manoma, palaikys Y. Suga, kol kas turi du varžovus: buvusį užsienio reikalų ministrą Fumio Kishidą ir dėl savo konservatyvių politinių pažiūrų žinomą LDP narę Sanae Takaichi.

Anksčiau T. Kono buvo laikomas atskalūnu dėl savo griežto nusistatymo prieš branduolinę energiją, tačiau neseniai sušvelnino savo toną.

Jis yra patyręs politikas, vadovavęs Užsienio reikalų ministerijai 2017–2019 metais, ryšių su Pietų Korėja blogėjimo laikotarpiu.

Vėliau jis buvo paskirtas gynybos ministru, priėmusiu drąsų sprendimą atsisakyti brangios ir prieštaringai vertinamos priešraketinės gynybos sistemos.

T. Kono yra Džordžtauno universiteto absolventas, laisvai kalba angliškai ir aktyviai veikia socialiniame tinkle „Twitter“, kur dalinasi memais ir reguliariai tiesiogiai bendrauja su 2,3 mln. savo japoniškos paskyros sekėjų.

Tačiau jis taip pat garsėja kandumu, sulaukė kritikos dėl žmonių blokavimo tviteryje ir biurokratų vanojimo už jų neva padarytas klaidas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją