Tokį žingsnį valstybės vadovas žengs silpnėjant jo pozicijoms dėl pastarojo meto politinių nesėkmių.

Pasak Baltųjų rūmų, J. Bidenas pristatys „šešių krypčių“ planą.

Vienas iš svarbiausių šio plano aspektų bus privalomas vakcinavimas visiems federaliniams darbuotojams ir kontraktininkams, naujienų agentūrai AFP sakė su šia iniciatyva susipažinęs šaltinis, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Šiuo metu valstybės tarnautojai turi du pasirinkimus: skiepytis arba reguliariai testuotis.

„Prezidentas pasirašė įsaką, kuriuo siekiama žengti dar vieną žingsnį į priekį – reikalauti, kad visi federalinės vykdomosios valdžios šakos darbuotojai būtų pasiskiepiję“, – sakė šaltinis.

Tuo metu J. Bideno atstovė spaudai Jen Psaki ketvirtadienį televizijai CNN pranešė, kad valstybės vadovas sieks padidinti vakcinacijos ir testavimo apimtis visoje šalyje. Tačiau ji pabrėžė, kad prezidento įgaliojimai yra riboti, todėl neplanuojama įvesti jokių nacionalinių skiepų pasų.

„Tai reiškia, kad mažės hospitalizacijos atvejų. Tai reiškia, kad bus nustatyta daugiau reikalavimų dėl testavimo ir imtasi papildomų apsaugos priemonių, tokių kaip stiprinančioji dozė, kad žmonės būtų dar labiau apsaugoti“, – sakė J. Psaki.

Ankstyva administracijos sėkmė vykdant skiepijimo kampaniją ir skatinant dėvėti kaukes suteikė J. Bidenui populiarumo kadencijos pradžioje.

Jungtinės Valstijos, prezidento Donaldo Trumpo laikais pirmavusios pasaulyje pagal mirčių nuo koronaviruso skaičių, tapo pavyzdžiu, kaip įveikti pandemiją.

Liepos 4 dieną J. Bidenas netgi surengė didelį kepsnių vakarėlį Baltuosiuose rūmuose, skirtą JAV Nepriklausomybės dienai ir laisvei nuo karantino paminėti.

Tačiau vasarą išplitus sunkiai valdomai delta atmainai, sergamumas vėl pasiekė krizinį lygį, o kai kurių valstijų ligoninės vėl tapo perpildytos sergančių ir mirštančių žmonių.

Kadangi COVID-19 temdo visą J. Bideno darbotvarkę, įskaitant ekonomikos ir klimato kaitos iniciatyvas, prezidentui žūtbūt reikia pakeisti pandemijos kryptį ar bent jau parodyti, kad jis kontroliuoja padėtį.

Naujoji strategija numato vaidmenį tiek viešajam, tiek privačiam sektoriui, nurodė su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs Baltųjų rūmų pareigūnas.

„Kaip prezidentas sakė nuo pat pirmos dienos, jo administracija imsis visų įmanomų priemonių, kad pandemija būtų suvaldyta“, – pareiškė jis.

Tačiau platesnis problemos sprendimas priklauso ne nuo J. Bideno.

Federalinė vyriausybė visoje šalyje nemokamai dalija vakcinos atsargas ir tapo didžiausia pasaulyje aukotoja skurdesnėms šalims.

Tačiau kai kurios valstijos, ypač respublikonų valdomi Teksasas ir Florida, aktyviai priešinasi pastangoms įvesti reikalavimus dėvėti kaukę, o jų gyventojai atsisako skiepytis – netgi tuo atveju, kai aplinkui daugėja užsikrėtimo atvejų.

J. Bidenas ir jo šalininkai dabartinę koronaviruso bangą pradėjo vadinti „neskiepytųjų pandemija“.

Nepaisant respublikonų lyderių vaidmens, daugiausia kaltės suverčiama J. Bidenui, tuo pat metu kritikuojamam dėl chaotiško JAV pasitraukimo iš Afganistano.

Remiantis naujausia „Washington Post“ ir „ABC News“ apklausa, 52 proc. respondentų palaiko J. Bideno atsaką į pandemiją; birželį tokių apklaustųjų dalis buvo 62 procentai.

J. Bideno bendras populiarumo reitingas pirmąkart nuo jo kadencijos pradžios smuko gerokai žemiau 50 proc. lygio.

Remiantis minėta apklausa, prezidento darbą palankiai vertina tik 44 proc. respondentų; birželį jų buvo 50 procentų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)