A. Buzyn, pasitraukusiai iš pareigų pernai vasarį, praėjus kelioms savaitėms, kai Prancūzijoje buvo patvirtinti pirmieji COVID atvejai, penktadienį bus primintas plačiai kritikuotas pirminis atsakas į pandemiją. Posėdis teisme, kurio specializacija yra netinkamas ministrų elgesys, yra dalis 2020 metais liepą pradėto tyrimo dėl vyriausybės sprendimų tvarkantis su ekstremalia situacija sveikatos srityje.

Aukščiausiasis teismo prokuroras trečiadienį pranešė gavęs iš viso 14 500 skundų – iš asmenų, gydytojų, asociacijų ir net kalinių – dėl vyriausybės veiksmų valdant pandemiją. Daugelyje jų kritikuojamas vyriausybės negebėjimas aprūpinti apsisaugojimo priemonėmis ankstyvosiose krizės stadijose bei tariamas bailumas prieš įvedant karantino priemones.

Pernai sausį A. Buzyn sakė, kad „koronaviruso plitimo tarp gyventojų rizika yra labai maža“.

Po mėnesio, kai paliko ministeriją ir nesėkmingai mėgino tapti Paryžiaus mere, ji tvirtino, kad „cunamis dar ateis“, o tai akivaizdžiai prieštaravo ankstesniam jos pareiškimui. Vėliau parlamento tyrėjams A. Buzyn sakė dar sausį įspėjusi tiek prezidento Emmanuelio Macrono, tiek tuomečio ministro pirmininko Edouard'o Philippe'o biurus dėl galimų COVID-19 pavojų.

Prokurorai tyrė A. Buzyn veiksmus dėl galimo „nesugebėjimo kovoti su katastrofa“ per pandemiją, iki šiol Prancūzijoje nusinešusią daugiau nei 115 tūkst. žmonių gyvybes. Dienraštis „Le Monde“ pranešė, kad jai taip pat gali būti pareikšti kaltinimai „sukėlus pavojų kitų gyvybėms“.

Priklausomai nuo rezultato, A. Buzyn gali būti nedelsiant apkaltinta arba jai gali būti suteiktas „pagalbinės liudytojos“ statusas. Pagal Prancūzijos įstatymus tai reiškia, kad ji tebėra įtariamoji, bet jai nepateikiami oficialūs kaltinimai, vis dėlto jie gali būti pareikšti bet kada vėliau.

Tiriami ir E. Philippe'o bei jos įpėdinio sveikatos apsaugos ministro Olivier Verano atsako į pandemiją trūkumai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)