Trečiame branduolinį ginklą turinčios valstybės parade per mažiau nei metus sostinės gatvėmis žygiavo civilinės gynybos pajėgos, kariai su dujokaukėmis bei raudonais apsauginiais kostiumais, šautuvais nešini studentai, mechanizuotieji sukarintų pajėgų junginiai. Nei dalyviai, nei žiūrovai nedėvėjo apsaugai nuo COVID-19 skirtų kaukių.

Naktinį „sukarintų pajėgų ir visuomenės saugumo pajėgų“ paradą, kuriuo paminėtos valstybės įkūrimo 73-iosios metinės, stebėjo lyderis Kim Jong Unas, vilkėjęs kreminės spalvos kostiumą ir atrodęs lieknesnis nei metų pradžioje.

Jis plačiai šypsojosi ir iš balkono mojo kariams bei žiūrovams Kim Il Sungo aikštėje, pavadintoje jo senelio, 1948-aisiais įkūrusio valstybę, vardu, rodo valstybinės žiniasklaidos paskelbtos nuotraukos.

Viena parado sekcija ryškiai išsiskyrė iš kitų – ten žygiavo raudonos spalvos apsauginiais kostiumais ir dujokaukėmis vilkintys darbininkai. Ekspertai sako, kad tai gali būti ženklas, jog Šiaurės Korėjoje įkurtos specialios pajėgos, kurioms paskirta užduotis užkirsti kelią COVID-19, rašo BBC.

Skirtas vidaus auditorijai

Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA) ir laikraštis „Rodong Sinmun“ paskelbė apie naikintuvus, rikiuote praskridusius virš Pchenjano gatvių, tik nedidelius traktorių traukiamus artilerijos pabūklus, kariuomenės paieškos komandų šunis.

Per paradus spalį ir sausį Šiaurės Korėja pademonstravo labiausiai provokuojamą savo strateginę ginkluotę, keliančią pavojų varžovėms Azijoje ir pagrindinei JAV teritorijos daliai, bet šiame parade balistinių ginklų nesimatė.

Valstybinės žiniasklaidos ketvirtadienio pranešimai rodytų, kad renginys buvo labiau skirtas vidaus auditorijai.

Pasak ekspertų, kuklesnis paradas atspindi rimtus iššūkius, su kuriais susiduria Šiaurės Korėja. Krūvį prasto valdymo nusmukdytai šalies ekonomikai dar labiau padidino nesibaigiančios JAV vadovaujamos sankcijos, užsitęsęs sienų uždarymas saugantis koronaviruso ir potvyniai, pastaraisiais metais nulėmę didžiulį maisto trūkumą.

Kaip rašo BBC korespondentė Seule Laura Bicker, Šiaurės Korėjoje rengiami paradai atlieka dvi funkcijas. Kartais jie skirti visam pasauliui pademonstruoti naują šalies karinę techniką ir balistines raketas, kurių projektai vystomi nepaisant tarptautinių sankcijų, tačiau dažniausiai tokiais renginiais tikimasi padidinti visuomenės paramą, ypač sunkiais laikais.

Tai vienas iš būdų sutelkti šalies žmones ir paskatinti minias stebėti karinės galios ir džiaugsmo, lydimo fejerverkais, demonstravimą, nors dalis šalies žmonių tą daro gurgiančiais pilvais.

Raudonais apsauginiais kostiumais vilkintys parado dalyviai, pasak L. Bicker, kelia daugiausia klausimų. Gali būti, jog Pchenjanas Šiaurės Korėjos žmonėms nusprendė parodyti, kad, nors šalyje, esą, ir nenustatoma koronaviruso atvejų, nuolatinė kova su COVID-19 tebevyksta.

Per pastaruosius dvylika mėnesių Pchenjanas surengė net tris paradus – tai neįprastai dažnai net ir Šiaurės Korėjai. Juolab, jog masiniai renginiai vyksta šalyje, kur niekas nedėvi apsauginių kaukių ir negavo vakcinos. Panašu, kad Kim Jong Unas mano, kad taip rizikuoti verta.

Beveik dešimtmetį valdantis Kim Jong Unas galbūt išgyvena sunkiausią savo valdymo laikotarpį, sako ekspertai.

Ankstesnio JAV prezidento Donaldo Trumpo valdymo metais Kim Jong Unui nepavyko pasinaudoti savo arsenalu ir pasiekti ekonominės naudos. Tikėtasi, kad Šiaurės Korėja dabar pademonstruos raketų ir kitų svarbių ginklų, kad paspaustų JAV prezidento Joe Bideno administraciją atnaujinti įstrigusias diplomatines pastangas.

Tačiau paradas parodė, kad Šiaurės Korėja dabar labiausiai susirūpinusi savo vidaus problemomis, sakė Korėjos nacionalinio suvienijimo instituto Pietų Korėjoje analitikas Hong Minas.

Pietų Korėjos susivienijimo ministerija nurodė, kad praėjusį kartą Šiaurės Korėja Darbininkų ir valstiečių raudonosios gvardijos – nacionalinės civilinės gynybos organizacijos, kuriai priklauso milijonai žmonių nuo 16 iki 70 metų – paradą surengė 2013 metais.

Darbininkų ir valstiečių raudonosios gvardijos, kurią galima laikyti apytikriu kitų šalių rezervininkų atitikmeniu, junginius iš Pchenjano ir kitų regionų, dalyvavusius parade, KCNA gyrė už „didžiulį indėlį“ kovojant su virusu, atstatant stichinių nelaimių sunaikintas bendruomenes ir gerinant ekonomiką.

Paskutinė į aikštę žengė visuomenės saugumo pajėgų ugniagesių brigada.

KCNA nepranešė, kad per paradą būtų kalbėjęs Kim Jong Unas, bet paskelbė, kad kalbą pasakė valdančiosios Darbininkų partijos Politinio biuro narys Ri Il Hwanas. Jis sakė, kad vyriausybė toliau stiprins gynybinius pajėgumus ir „tvirtai gins savo žmonių orumą bei pagrindinius interesus, viską spręs savo metodais, pati, remdamasi pasitikėjimo savo jėgomis principu“.