Prezidentas iki šiol vengė dalintis savo asmenine nuomone šiuo skaldančiu klausimu konservatyvioje, katalikiškoje Lotynų Amerikos valstybėje.

Aukščiausiojo Teismo sprendimą, kad abortų draudimas yra nekonstitucinis, „privalu gerbti“, pareiškė A. M. Lopezas Obradoras per savo kasdienę spaudos konferenciją.

„Mano manymu, neturėtume stoti į kurią nors pusę“, – pridūrė jis.

Vienbalsiai priimtu sprendimu sudaroma galimybė moterims visoje Meksikoje siekti aborto be baimės būti patrauktoms baudžiamojon atsakomybėn ir galbūt atsidurti kalėjime.

Iki šiol ne daugiau kaip 12 savaičių nėštumo nutraukimas buvo legalus sostinėje Meksike ir dar trijose valstijose, o kitur abortai būdavo leidžiami tik išžaginimo atvejais.

Sprendimas paskelbtas užginčijus šiaurinės, prie JAV Teksaso sienos esančios Koahuilos valstijos baudžiamąjį kodeksą, kuriuo neseniai buvo uždrausti abortai po šeštos nėštumo savaitės.

Aukščiausiojo Teismo sprendimas taikomas visai Meksikai ir moterys tose valstijose, kur abortai draudžiami, galės siekti šios procedūros su teisėjo sprendimu, sakė šaltinis teismų sistemoje.

„Moteris turi paprašyti atlikti abortą. Kai atsisakoma tai padaryti, ji gali eiti pas teisėją,... o teisėjas nurodys atlikti abortą“, – sakė konstitucinės teisės specialistas ir abortų klausimų ekspertas Alexas Ali Mendezas.

Meksikos valstijos gali priimti savo įstatymus, bet jie anuliuojami, jei prieštarauja Aukščiausiojo Teismo sprendimams.

Nesaugūs abortai yra ketvirta svarbiausia motinų mirties priežastis Meksikoje, nurodo už teisę į abortus kovojanti organizacija „Grupo de Informacion en Reproduccion Elegida“ (GIRE).

Kitur Lotynų Amerikoje abortai yra legalūs Urugvajuje, Kuboje, Argentinoje ir Gajanoje.

Abortai draudžiami Salvadore, Hondūre, Nikaragvoje, Dominikos Respublikoje ir Haityje, o kitose regiono šalyse leidžiami tik tam tikromis sąlygomis, pavyzdžiui, išžaginimo ar sveikatos problemų atvejais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją