Apie tokius A. Hidalgo ketinimus buvo kalbama jau kelis mėnesius.

Antradienį per savo partijos suvažiavimą pietiniame Monpeljė mieste žurnalistams politikė sakė, kad „niekas daugiau“ nebetrukdo jai pradėti savo rinkimų kampanijos.

Keli tame susitikime dalyvavę įstatymų leidėjai AFP sakė, kad A. Hidalgo oficialiai apie savo kandidatavimą paskelbs sekmadienį, kai viešės šiauriniame Ruano mieste.

Rinkėjų apklausos šiuo metu rodo, kad 62-ejų A. Hidalgo, kuri siekia padaryti užterštą Prancūzijos sostinę švaresne ir žalesne ir kurios pastangas nevienodai vertino paryžiečiai, surinktų 7–9 proc. balsų pirmame prezidento rinkimų ture – jei ji bus išrinkta atstovauti socialistams.

Prancūzijos prezidento rinkimai vyks 2022 metų balandžio 10 ir 24 dienomis.

Prancūzijoje prezidentą penkerių metų kadencijai tiesiogiai renka žmonės viename ar dviejuose balsavimo turuose. Jei per pirmąjį turą nė vienas kandidatas neužsitikrina absoliučios balsų daugumos, po dviejų savaičių rengiamas antrasis turas, į kurį patenka du daugiausia balsų per pirmąjį turą surinkę kandidatai.

E. Macronas dar nepaskelbė, kad sieks antros kadencijos prezidento poste, tačiau laukiama atitinkamo jo pareiškimo. E. Macronas ir 2017-ųjų rinkimuose jo įveikta kraštutinių dešiniųjų partijos Nacionalinis sambūris (RN) lyderė Marine Le Pen tebėra artėjančio balsavimo favoritai.

M. Le Pen jau yra paskelbusi, kad dalyvaus kitais metais vyksiančiuose Prancūzijos prezidento rinkimuose, ir tai bus jos trečias bandymas tapti valstybės vadove.

A. Hidalgo, kuri užaugo ispanų imigrantų šeimoje, pabėgusioje nuo diktatoriaus Francisco Franco režimo, laukia labai sunki užduotis suvienyti susiskaldžiusius kairiuosius. Jų gretose įsigalėjusi sumaištis nuo 2017 metų, kai socialistai neteko valdžios.

Socialistų lyderis Olivier Faure'as išreiškė paramą A. Hidalgo kandidatūrai, bet Žaliųjų partija ir kraštutinės kairės partija „La France Insoumise“ („Nepasidavusi Prancūzija“) yra pranešusios apie planus kelti savo kandidatus į prezidento postą.

Antradienį Paryžiaus merė pareiškė, kad prioritetas jos prezidentinėje programoje būtų teikiamas aplinkosaugai, tačiau pabrėžė, jog perėjimas prie „žalesnio“ gyvenimo neturėtų vykti „viduriniosios ir darbininkų klasės nenaudai“.

A. Hidalgo, pernai perrinkta antrai kadencijai Prancūzijos sostinės vadovo poste, sulaukė tiek kritikos, tiek pagyrų dėl savo pastangų uždrausti daugumai automobilių įvažiuoti į Paryžiaus centrą ir suteikti daugiau erdvės dviratininkams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)