„Estonia“ nuskendo 1994 metų rugsėjo 28 dieną per smarkią audrą Baltijos jūroje, plaukdamas iš iš Stokholmo į Taliną. Iš 989 laive buvusių keleivių ir įgulos narių liko gyvi tik 137.

Privatų tyrimą finansuoja privatūs šaltiniai, įskaitant estų leidybos grupę „Postimees“, pranešė televizija ETV+.

Pasak aukų artimųjų susivienijimo pirmininko Raivo Hellermos, ekspedicijos dalyviai neieškos nelaimės kaltininkų, bet pamėgins nustatyti nuskendimo priežastį.

„Dabar arba niekada“, – pabrėžė R. Hellerma.

Surinktus duomenis, atsižvelgdamas į jau turimą informaciją, analizuos Singapūre dirbantis lenkų ekspertas Andrzejus Jasionowskis.

Ekspedicija suburta neseniai pasikeitus įstatymams, draudusiems drumsti aukų ramybę nardymu, kai vienas dokumentinis filmas sukėlė abejonių dėl oficialaus katastrofos priežasčių tyrimo išvadų.

Pirminio tyrimo metu buvo padaryta išvada, kad keltas nuskendo, kai per audrą buvo išplėštos laivo priekinės durys ir į automobilių denį pritekėjo vandens.

Anksčiau iš naujo tirti kelto nelaimės priežasčių nenorėjusios suinteresuotos šalys liepą pradėjo naują oficialų nelaimės priežasčių tyrimą, kuri planuojama baigti ateinančių metų pavasarį.

Po katastrofos likusių žmonių ir žuvusiųjų artimieji nuodugnesnio tyrimo siekė daugiau nei du dešimtmečius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)