Talibanas, iš sukilėlių grupės virstantis valdančiąja galia, jau susiduria su opozicija savo valdymui: miestuose visoje šalyje kyla pavienių protestų ir šiems protestams neretai vadovauja moterys.

Nedidelį trečiadienio mitingą sostinėje Kabule greit išvaikė ginkluoti talibai. Afganistano žiniasklaida taip pat praneša apie išvaikytą protestą šalies šiaurės rytuose esančiame Faizabado mieste.

Šimtai žmonių antradienį protestavo sostinėje ir Herato mieste, kur demonstracijos vietoje buvo nušauti du žmonės.

Antradienį vakare paskelbtas pranešimas apie vyriausybės sudėtį buvo svarbus žingsnis Talibanui įtvirtinant savo valdžią Afganistane po stulbinamos karinės pergalės ir JAV remtos administracijos nušalinimo rugpjūčio 15 dieną.

Brutaliu valdymu 1996–2001 metais pagarsėjęs Talibanas žadėjo šį kartą suformuoti įtraukesnę vyriausybę, tačiau visi svarbiausi postai atiteko šio judėjimo ir Haqqani tinklo, laikomo viena kovingiausių Talibano grupuočių, lyderiams.

„Kaip ir senasis Talibanas“

Laikinuoju premjeru paskirtas mula Mohammadas Hasanas Akhundas, 10-ajame dešimtmetyje užėmęs svarbų Talibano režimo postą, spaudos konferencijoje Kabule paskelbė judėjimo atstovas.

M. H. Akhundui Jungtinės Tautos yra paskelbusios sankcijų.

Gynybos ministru paskirtas mula Yaqoobas, velionio Talibano įkūrėjo ir vyriausiojo lyderio mulos Omaro sūnus, o vidaus reikalų ministro pareigas užims Sirajuddinas Haqqani, baimę keliančio Haqqani tinklo lyderis.

Vienas iš Talibano įkūrėjų – mula Abdul Ghani Baradaras, pernai prižiūrėjęs susitarimo dėl JAV pajėgų pasitraukimo pasirašymą – taps vienu iš dviejų vyriausybės vadovo pavaduotojų.

Vyriausybėje nėra nė vienos moters.

„Bandysime įtraukti žmonių iš kitų šalies dalių“, – sakė Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas. Pasak jo, dabar suformuota laikina vyriausybė.

Tuo metu viešumos vengiantis Talibano vyriausiasis vadovas Hibatullah Akhundzada paskelbė pareiškimą ir jame nurodė, jog „šios figūros daug dirbs, kad šalyje būtų laikomasi islamo taisyklių ir šariato įstatymų“.

Islamistų judėjimas pastarosiomis dienomis ne sykį žadėjo valdyti nuosaikiau nei praėjusį kartą.

Tačiau JAV naujienų svetainės „The Long War Journal“ vykdomasis redaktorius Billas Roggio socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Naujasis Talibanas – toks pats, kaip ir senasis.“

"[Vyriausybė] visai neįtrauki, ir tai visiškai nestebina“, – sakė Vašingtone įsikūrusio Wilsono centro analitikas Michaelas Kugelmanas.

Afganams su nerimu spėliojant, koks bus Talibano valdymas, Z. Mujahidas taip pat paskelbė, kad sugrąžinama liūdnai pagarsėjusi Dorybių skatinimo ir blogio prevencijos ministerija.

Valdant ankstesniam Talibano režimui ši ministerija buvo atsakinga už žmonių, nesilaikiusių judėjimo griežtos šariato interpretacijos, areštus ir bausmes.