Mula Mohammadas Hassanas Akhundas, mažai žinomas Talibano vadovybės tarybos vadovas, buvo paskirtas laikinai einančiu ministro pirmininko pareigas, apie tai antradienį per spaudos konferenciją Kabule paskelbė Talibano atstovas Zabihullah Mujahedas.

Vienas iš islamistų judėjimo įkūrėjų mula Abdulas Ghanis Baradaras, pagrindinis grupės veidas, pasirašęs taikos susitarimą su Donaldo Trumpo administracija praėjusiais metais, taps vienu iš dviejų vyriausybės vadovo pavaduotoju.

Sirajuddinas Haqqani, Haqqani tinklo lyderis, įtrauktas į labiausiai ieškomų teroristų FTB sąrašą, užims laikinai einančio vidaus reikalų ministro pareigas. Tai gali komplikuoti bet kokius JAV bandymus bendradarbiauti su Talibanu, ypač kai prezidentas Joe Bidenas ragina Talibaną nutraukti visus ryšius su teroristinėmis grupėmis.

JAV valstybės departamento programa „Atlygis už teisingumą“ siūlo kelių milijonų dolerių atlygį už informaciją, kuri lemtų S. Haqqani suėmimą.

Talibanas siekia palaikyti gerus santykius su visomis pasaulio valstybėmis, tarp jų, ir su Jungtinėmis Valstijomis, žurnalistams sakė Z. Mujahedas. Jis pavadino ministrų kabinetą „įvairialype grupe“, į kurią įtraukti įvairių etninių grupių ir aplinkų žmonės, bet moterų joje nėra.

Mohammadas Hassanas Akhundas

„Mes nesame gentinė jėga, – sakė Z. Mujahedas. – Tikimės, kad visos pasaulio šalys pripažins mūsų vyriausybės ir mūsų islamo režimo teisėtumą.“

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės atidžiai stebi, ar Talibanas suformuos įtraukią vyriausybę, kuri sugebėtų stabilizuoti šalį ir užkirsti kelią naujam pilietiniam karui.

Tarp kitų reikalavimų – judėjimo laisvė tiems, kurie nori palikti Afganistaną, ir teisės moterims, kurios, Talibanui pastarąjį kartą amžių sandūroje įsitvirtinus valdžioje, susidūrė su ekstremaliomis represijomis.

Per antradienio spaudos konferenciją Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki sakė, kad nėra nustatyto termino, kada JAV gali pripažinti naująją Talibano vyriausybę, ir kad dabar vis dar dedamos pastangos evakuoti likusius amerikiečius.

„Pripažinti neskubama, – sakė ji. – Iš tiesų daug kas priklausys nuo to, kokių žingsnių imsis Talibanas. Pasaulis stebės, įskaitant Jungtines Valstijas.“

Naujoji Talibano vyriausybė susiduria su daug iššūkių, daug kas pastatyta ant kortos. Bręsta ekonominė krizė, pagrindinių prekių kainos Kabule kyla, bankai susiduria su pinigų trūkumu. Jungtinės Valstijos įšaldė apie devynis milijardus JAV dolerių lėšų, priklausančių „Da Afganistan“, arba DAB, centriniam šalies bankui, o Tarptautinis valiutos fondas (TVF) uždraudė grupei naudotis Fondo rezerviniais aktyvais.

Abdulas Ghanis Baradaras

Z. Mujahedas nepaminėjo Talibano vyriausiojo vadovo Haibatullah Akhundzados, kuris nesirodė viešumoje nuo 2016 metų, kai tapo grupės lyderiu. Mohammadas Yaqoobas, buvusio aukščiausiojo lyderio mulos Mohammado Omaro – atsisakiusio išduoti Osamą bin Ladeną Jungtinėms Valstijoms iki 2001 metų invazijos, – sūnus buvo paskirtas laikinuoju gynybos ministru.

Kiti svarbiausi paskyrimai:

Abdulas Salamas Hanafis paskirtas antru ministro pirmininko pavaduotoju. Jis priklauso etninei uzbekų grupei ir yra Talibano politinio biuro Kataro sostinėje Dohoje narys. Jis ėjo švietimo ministro pavaduotojo pareigas, kai Talibanas valdė pastarąjį kartą – 1996-2001 metais.

Amiras Khanas Muttaqi paskirtas laikinuoju užsienio reikalų ministru. Jis yra etninis puštūnas iš Helmando provincijos, Talibano derybininkas Dohoje ir pirmojo režimo kabineto narys.

Hedayatullah Badris paskirtas laikinuoju finansų ministru. Apie H. Badrį turima mažai informacijos.

Dinas Mohammadas taps laikinuoju ekonomikos ministru. Etninis tadžikas, jis taip pat priklausė Talibano derybininkų komandai Dohoje. Pirmajame režimo kabinete jis ėjo planavimo ir aukštojo mokslo ministro pareigas.

Mohammadas Idrisas paskirtas laikinuoju centrinio banko valdytoju. M. Idrisas vadovavo Talibano ekonomikos komisijai. Apie jį mažai žinoma, neturima daug žinių apie jo išsilavinimą ir profesines kvalifikacijas, susijusias su pinigų, valiutos ir bankininkystės politika.

Regioninės ir platesnės grėsmės saugumui jau parodė savo galią Kabulo oro uoste, kur paskutinėmis chaotiškos amerikiečių evakuacijos iš šalies dienomis buvo įvykdyta savižudžių sprogdintojų ataka, nusinešusi beveik 170 afganų ir trylikos JAV karių gyvybes.

Talibanas siekia valdyti nuosaikiau: žada amnestiją savo priešams, sudaryti įtraukią vyriausybę su įvairiomis etninėmis grupėmis, neįsileisti teroristinių grupuočių į Afganistano žemes ir leisti moterims dirbti, vadovaujantis islamo principais.

Bet daugelis afganų atsargiai vertina žadamas Talibano pozicijos permainas, ypač po dvi savaites trukusių desperatiškų vaizdų tarptautiniame Kabulo Hamido Karzai oro uoste. Per oro uoste kilusį chaosą, kai tūkstančiai žmonių paniškai skubėjo išvykti iš šalies, Talibanui vėl perėmus valdžią Afganistane, žuvo keletas žmonių. Netgi savižudžių sprogdintojo išpuolis neatbaidė minių.