„Atsižvelgiant į faktą, kad virusas niekur nedingo ir nedings, būtina ruoštis ketvirtajai vakcinos dozei“, – „Kan“ radijo stočiai per interviu kalbėjo profesorius Salmanas Zarka. Jis nepatikslino, kada planuojama pradėti skiepyti ketvirtąja doze.

S. Zarka taip pat sakė, kad nauja papildoma dozė gali būti specialiai pritaikyta geresnei apsaugai nuo naujų SARS-CoV-2 viruso, sukeliančio COVID-19 ligą, atmainų, pavyzdžiui, itin lengvai užkrečiamos delta atmainos.

„Toks dabar tas mūsų gyvenimas – bangomis“, – pridūrė specialistas. Panašią nuomonę S. Zarka išreiškė ir per interviu „The Times of Israel“ rugpjūtį.

„Panašu, kad, jeigu išmoksime ketvirtosios bangos pamokas, turime ruoštis naujoms bangoms, sukeltoms naujų atmainų, pavyzdžiui, naujausios iš Pietų Amerikos. Svarstydami tokį scenarijų ir galvodami apie antikūnus, panašu, kad kas kelis mėnesius – tai gali būti kartą metuose ar kas pusmetį – mums prireiks naujos dozės“, – sakė S. Zarka.

Specialisto vertinimu, jau 2021 metų pabaigoje ar 2022 metų pradžioje Izraelyje bus skiepijama vakcinomis, pritaikytomis specialiai kovai su naujomis viruso atmainomis.

Jis kategoriškai pasisakė prieš karantiną, nors kasdien suserga tūkstančiai žmonių ir sakė, kad šalis tikrai galės su šeimomis sinagogose švęsti Rosh Hashanah šventę – nors susibūrimai ir paskatins naujus atvejus, tokia jau ta realybė gyvenant šalia viruso.

Anot S. Zarkos, ta nauja realybė šalia viruso neatsiejama nuo papildomų vakcinos dozių, apsauginių kaukių ir pastangų vengti didesnių susibūrimų: „COVID-19 yra čia ir niekur jis nedings, gali tekti kaukes dėvėti daug mėnesių ir galbūt netgi metų. Šis virusas pakeitė pasaulį“.

Izraelį vis tvirčiau gniaužiant ketvirtajai koronaviruso bangai, vyriausieji Izraelio valdžios pareigūnai pripažįsta, kad šaliai visgi nepavyko deramai suvaldyti pandemijos – nepavyko pasinaudoti tais mėnesiais, kuomet naujų infekcijų skaičius buvo dramatiškai sumenkęs, skiepijant dar nepasiskiepijusius ir taip stiprinant visuomenės imunitetą.

Per interviu „The Times of Israel“ profesorius S. Zarka taip pat užsiminė ir apie kitas neseniai padarytas klaidas, kai valdžios lyderiai jau galvojo įveikę virusą – tada visus „nustebino“ delta atmaina.

Izraelis prieš du mėnesius skambiai pareiškė įveikęs COVID-19, buvo atsisakyta paskutinių ribojimų, tačiau S. Zarka sako, jog dabar akivaizdu, jog „buvo laimėtas tik mūšis, nes karas dar nesibaigė“. Ir reikia ruoštis penktajai bangai.

Izraelis užsitarnavo vadinamosios vakcinuotos šalies reputaciją – skiepijimo kampaniją pradėjo pakankamai anksti ir intensyviai. Visgi, pavasarį šaliai po truputį ėmus grįžti į normalų gyvenimą ir pradėjus garsiai kalbėti apie visuomenės imunitetą, skiepijimo mastas sumenko. Birželį pradėjus paauglių skiepijimo programą, ji iš pradžių buvo vykdoma gana atsargiai.

Dabar iš devynių milijonų šalies gyventojų liko nepaskiepytas vos milijonas, įskaitant apie 140 tūkst. asmenų, priklausančių rizikos grupei – vyresnių nei penkiasdešimties. Izraelis ne tik sumažino spaudimą skiepytis, bet ir uždarė dalį kovai su virusų skirtų iniciatyvų, tarp jų – „Magen Avot“ programa, skirta apsaugoti slaugos namų gyventojus.

„Prieš du mėnesius, kai šventėme pergalę prieš virusą, ir gyvenimas sugrįžo į senas vėžes, buvo nutrauktos kai kurios programos. Mes tiesiog buvome įtikėję, kad laimėjome karą. Liovėmės raginę nesiskiepijusius žmones gauti vakciną. Kai prasidėjo deltos atmaina ir ketvirtoji banga, teko prie to sugrįžti. Panašu, kad buvo padaryta klaidų, kai manėme laimėję karą, bet jis dar nesibaigė. Negalime nuleisti rankų, privalome ir toliau spausti žmones skiepytis“, – sakė liepos 14 dieną į šias atsakingas pareigas paskirtas S. Zarka.

„Jeigu pažiūrėtume į padarinius, tai tikrai galiu pasakyti, kad, nuspręsdami sugrįžti prie įprasto gyvenimo, padarėme esminių klaidų. Bet žinote: pastaruosius pusantrų metų tiek Izraelis, tiek visas pasaulis sprendimus priiminėja neturėdami pakankamai duomenų. Tai naujas virusas, ką nors naujo apie jį sužinome kone kiekvieną dieną. Mūsų mąstymas pagrįstas tuo, ką žinome apie virusologiją, manėme, kad COVID-19 panašus į gripą, bet tada mus kaip reikiant nustebino delta. Taip, padarėme apmaudžių klaidų, reikia iš jų pasimokyti, turime suvokti, kad delta arba COVID-19 vis dar su mumis. Turime jau galvoti apie penktą bangą, ne tik ketvirtą“, – kalbėjo S. Zarka.

S. Zarka tvirtina, kad reguliarus skiepijimasis taps gyvenimo dalimi.

„Panašu, kad, jeigu išmoksime ketvirtosios bangos pamokas, rimčiau vertinsime naujų galimų atmainų scenarijus, pavyzdžiui, kad ir tos iš Pietų Amerikos. Panašu, kad kartą per metus ar kas penkis ar šešis mėnesius prireiks naujos skiepų dozės“, – konstatuoja profesorius.

Praėjusią savaitę „The Wall Street Journal“ rašė, kad Izraelis skatina gyventojus skiepytis trečiąja vakcinos nuo COVID-19 doze ir įspėja, kad gali būti taikomi nauji apribojimai įvairioms veikloms, įskaitant keliones ar lankymąsi viešose maitinimo įstaigose.

„Žaliojo paso“ turėtojai privalo per šešis mėnesius nuo antros dozės gavimo pasiskiepyti trečia „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurtos vakcinos doze, nes priešingu atveju neteks daugiau laisvės suteikiančio dokumento.

„Atnaujiname pilnai paskiepyto žmogaus sąvoką“, – surengtos spaudos konferencijos metu naująją politiką pristatė Izraelio vyriausiasis COVID-19 pareigūnas S. Zarka.

Izraelio sveikatos ministerijos paviešinto tyrimo išvadose nurodyta, kad per 12 dienų nuo trečios dozės suleidimo 10 kartų sumažėja sunkios COVID-19 formos rizika ir 11 kartų – rizika užsikrėsti koronavirusu, palyginti su žmonių, gavusių antrą dozę prieš penkis mėnesius, apsaugos lygiu.

Rugsėjo 2 d. skelbta, kad naujų koronaviruso infekcijų skaičius Izraelyje pasiekė aukščiausią lygį nuo pandemijos pradžios. Per parą tuomet registruoti 11 187 nauji atvejai.

Naujas antirekordas fiksuotas pirmąją naujųjų mokslo metų dieną. Ekspertai įspėjo, kad prasidėję mokslo metai gali dar labiau paskatinti pandemiją.

Tai jau trečia diena iš eilės, kai Izraelis registravo daugiau kaip 10 000 naujų infekcijos atvejų. Sunkių susirgimų skaičius tuo tarpu dabar yra perpus mažesnis nei sausį.

Ekspertai pabrėžia, kad „Biontech/Pfizer“ vakcina ir toliau efektyviai apsaugo nuo sunkios ligos eigos ir mirčių.

Liepos pabaigoje Izraelis pirmasis iš pasaulio šalių pradėjo skiepyti gyventojus trečiąja vakcinos doze. Ją jau yra gavę daugiau kaip 25 proc. gyventojų iš 9,4 mln.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1077)