Advokatės teigimu, Suomijos prezidento skambutis Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui praeitais metais A. Navalno likimui turėjo lemiamos reikšmės.

Sauli Niinisto V. Putinui paskambino praeitų metų rugpjūtį, kai A. Navalnas po apnuodijimo buvo gydomas Omsko ligoninėje. Suomijos prezidentas paprašė išleisti A. Navalną gydytis į Vokietiją.

Dėl A. Navalno V. Putinui skambino ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel, bet, kaip spėja L. Sobol, tik jos prašymo būtų neužtekę: „Suomijos prezidentas taip elgiasi tik išskirtiniais atvejais. Man atrodo, kad V. Putinas pagalvojo, jog, jeigu jau Suomijos prezidentas prašo, tai viso pasaulio prašymas ir nuomonė“, – mano advokatė.

Anot jos, V. Putino santykis su Suomija ypatingas dar ir dėl to, kad vienas iš jo artimiausių žmonių Genadijus Timčenka turi dvigubą pilietybę – viena iš jų yra būtent Suomijos.

„Suomija V. Putinui svarbi, jis nenori gadinti santykių. Taigi, turėkite omenyje, kad į jūsų žodžius įsiklauso ir turite galimybę daryti teigiamą įtaką Putinui“, – teigia L. Sobol.

Rugpjūčio pradžioje Maskvos teismas Kovos su korupcija fondo (FBK) teisininkei L. Sobol byloje dėl kurstymo pažeisti sanitarines ir epidemiologines taisykles per sausio 23-osios protestą skyrė pusantrų metų laisvės apribojimo bausmę.

Liubov Sobol

Vėliau ji išvyko į Estiją.

Vakarų žvalgybos agentūros su „dideliu įsitikinimu“ vertina, kad pernai rugpjūtį A. Navalną Sibire nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ apnuodijo Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) pareigūnai.

Disidentas buvo nuskraidintas į Vokietiją gydyti, bet nepaisydamas pavojaus sausį sugrįžo į Rusiją. Tėvynėje A. Navalnas iškart buvo suimtas, nuteistas už lygtinės bausmės, jam skirtos senoje lėšų grobstymo byloje, sąlygų pažeidimus ir nusiųstas į pataisos koloniją.

Kremlius neigia, kad yra susijęs su A. Navalno apnuodijimu, ir tvirtina, kad jam skirta įkalinimo bausmė nėra politinė.

Aleksejus Navalnas

Praėjusį mėnesį A. Navalnui buvo pateikta naujų kaltinimų, dėl kurių jo įkalinimas gali būti pratęstas trejais metais. Jei bus pripažinta jo kaltė, jis gali būti paleistas tik po 2024-ųjų, kai Rusijoje turi įvykti prezidento rinkimai.

Prieš šį rugsėjį įvyksiančius parlamento rinkimus, kuriuose prognozuojami sunkumai V. Putiną remiančiai valdančiajai partijai „Vieningoji Rusija“, beprecedentį spaudimą patiria A. Navalno judėjimas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)