Pasak vyriausybės pareigūnų ir advokatų, pamažu aiškėja, kad tik nedidelė dalis pabėgusių Afganistano piliečių yra tie, kuriuos JAV įtraukė į savo prioritetų sąrašo viršūnę: tūkstančiai afganistaniečių, bendradarbiavusių su JAV ir jos sąjungininkėmis, taip pat – nevyriausybinių grupių ir žiniasklaidos organizacijų darbuotojai.

Vietoj to, pirminės išvados rodo, kad nors kai kurie pabėgėliai iš tiesų buvo vietiniai darbuotojai, daugeliui afganistaniečių pavyko pabėgti įsimaišius į minią, suplaukusią į Kabulo oro uostą tada, kai miestas atiteko į Talibano rankas.

Kiti užsitikrino išėjimą pro oro uosto vartus grynai atsitiktinumo dėka arba padedami žmonių.

JAV nagrinėja pranešimus, kad vyresnio amžiaus vyrai galėjo patekti kartu su jaunomis merginomis, kurias jie pristatė kaip savo „nuotakas“ arba tiesiog seksualiai išnaudojo, sakė vienas pareigūnas, pageidavęs likti anonimu. Apie šią problemą penktadienį pranešė „Associated Press“.

Iš tikrųjų daugelis afganistaniečių, kurie buvo labiausiai pažeidžiami Talibano atžvilgiu – pareiškėjai gauti specialią imigrantų vizą, skirtą vertėjams ir kitiems, padėjusiems amerikiečių kariams – taip ir nepabėgo, nes JAV juos perspėjo, kad vykti į oro uostą būtų per daug pavojinga.

Jie taip ir nesulaukė kvietimo atvykti, kol iš Afganistano pakilo paskutinis JAV lėktuvas, skubantis sugrįžti iki prezidento Joe Bideno paskelbto rugpjūčio 31 d. termino.

Šios naujienos pakurstė advokatų pyktį: jie teigia patikėję J. Bideno žodžiu, kai jis sakė, kad JAV pajėgos šalyje pasiliks tol, kol padės pabėgti visiems amerikiečiams ir afganistaniečiams, pastaruosius 20 metų bendradarbiavusiems su Amerika.

Vietoj to, tūkstančiai žmonių, norėjusių išvykti per SIV programą, buvo priversti pasilikti Afganistane.

„Ir tai žmonės, kurie pakluso įsakymams, kurie laukė, kol Valstybės departamentas juos evakuos, ir kurie galiausiai vėl liko išduoti, – teigia Jamesas Miervaldis iš ne pelno siekiančios organizacijos „No One Left Behind“, padedančios pabėgėliams persikelti. – Tie skaičiai kelia didelį nerimą.“

Gynybos sekretorius Lloydas Austinas praėjusią savaitę pareiškė, kad SIV programa „buvo sukurta veikti lėtai“. Jis pridūrė, kad „mums reikia kitokio tipo pajėgumų“ masinei evakuacijai.

JAV Šiaurės pajėgų vadas generolas Glenas VanHerckas penktadienį žurnalistams sakė, kad „didžioji dauguma“ žmonių, kuriuos priėmė JAV, nebuvo vizų pareiškėjai.

Penktadienį vykusiame instruktaže valstybės sekretorius Antony Blinkenas pranešė, kad 70–80 proc. žmonių, kurie buvo išskraidinti iš Afganistano, buvo afganistaniečiai, kuriems grėsė pavojus, įskaitant „didelį skaičių“ SIV pareiškėjų.

Tačiau jis prisipažino, kad administracija vis dar aiškinasi, kas yra kas.

Tai taip pat kelia galvos skausmą pareigūnams, kurie teigia, jog daugelis pasirodžiusių afganistaniečių neturi praktiškai jokių identifikacijos dokumentų. Gynybos departamentas ketvirtadienį pranešė, kad kol kas tik vienas iš žmonių, atvykusių į Europos bazes, buvo pažymėtas kaip galimai keliantis grėsmę.

Žvelgdamas į ateitį, A. Blinkenas pažymėjo, kad „kažin“, ar Talibanas bus atleistas nuo paralyžiuojančių sankcijų, jei nepaisys savo įsipareigojimų leisti žmonėms, norintiems palikti Afganistaną, tai padaryti.

Mažai išeičių

Aišku tai, kad pasibaigus evakuacijai JAV ir jos sąjungininkės supranta, jog administracija susidūrė su chaotiška situacija ir mažai gerų išeičių, dar labiau skubinama panikos, kilusios po to, kai rugpjūtį Talibanas visą pasaulį nustebino greitu valdžios perėmimu.

Šiuo metu JAV ir kitos valstybės prioritetą teikia savo piliečių ir Afganistano ambasadose dirbusio personalo evakavimui.

„Atsižvelgiant į situaciją, su kuria susidūrė vyriausybė, kai Talibanas perėmė valdžią, reikia tik padėkoti, kad iš Kabulo oro uosto buvo išskraidinta daugiau kaip 100 000 žmonių, – teigia „Refugees International“ prezidentas Ericas Schwartzas. – Turint galvoje tai, ką jie padarė kilus siaubingai suirutei, esu linkęs administracijai atleisti, tačiau kalbant apie pasitraukimo planavimą – negalėčiau pasakyti, kad jis buvo atliktas gerai.“

Lieka vienas neraminantis klausimas: kas nutiks tiems afganistaniečiams, kurie nepraeis patikrinimo? Susodinti juos į lėktuvą ir grąžinti į Afganistaną – abejotina išeitis, tačiau administracija kol kas nepateikia savo atsakymo.

Tai tapo rimta Valstybės saugumo departamento problema.

„Turime šiokį tokį planą, bet vėlgi, tokius planus ne visada gali viešinti“, – ketvirtadienį vykusiame instruktaže kalbėjo Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price’as.

Jis pridūrė, kad JAV siekia „šiuos saugumo patikrinimus paspartinti, tačiau laikantis viso būtino griežtumo“.