Artimiausi aukų giminaičiai sakė, kad net nepajėgia tinkamai atsisveikinti su žuvusiaisiais, kol už jų mirtį neatsakė tie, kurie yra atsakingi.

Tarptautiniai tyrėjai sako, jog lėktuvas „Boeing 777“ buvo numuštas Rusijoje pagaminta priešlėktuvinės sistemos BUK raketa, paleista iš prorusiškų separatistų kontroliuotos teritorijos Rytų Ukrainoje. Rusija neigia kaip nors prisidėjusi prie lėktuvo numušimo.

Tėvo Jano ir pamotės Nell per šią nelaimę netekusi Ria ven der Steen teisme citavo rusų rašytoją Aleksandrą Solženiciną: „Jie meluoja. Mes žinome, kad jie meluoja, ir jie žino, kad mes žinom, jog jie meluoja“.

„Mane užtvindė keršto, neapykantos, pykčio ir baimės jausmai“, – sakė pirmoji teisme liudijusi R. ven der Steen.

„Aš žinau, kad jie žuvo ir daugiau jų nebepamatysiu, bet aš negaliu baigti paties atsisveikinimo proceso, kol nebus pripažinti kaltais tie, kurie tai padarė“, – kalbėjo liudytoja.

Dėl lėktuvo numušimo už akių teisiami keturi asmenys: rusai Olegas Pulatovas, Igoris Girkinas ir Sergejus Dubinskis bei ukrainietis Leonidas Charčenka. Vienintelis O. Pulatovas turi savo teisinius atstovus teisme.

Australė Vanessa Rizk, kurios tėvai Albertas ir Maree reisu MH17 buvo begrįžtantys po atostogų Europoje, sakė, jog šio nusikaltimo kaltininkai „nusipelnė bausmės už savo siaubingus veiksmus“.

„Kaip jaustųsi tie kaltininkai, jeigu ten būtų jų artimieji? Ką į tai atsakytų (prezidentas Vladimiras) Putinas ir jo korumpuota Rusijos vyriausybė?“ – klausė liudytoja, kalbėjusi vaizdo ryšiu iš Australijos.

Jos brolis Jamesas pratęsė jos mintį sakydamas, kad jų tėvai tapo aukomis konflikto, kuriame patys nedalyvavo.

„Iš Rusijos [sklindanti] dezinformacija, nepakankamas Rusijos dalyvavimas [tyrime] ir visas tas jų neigimas mane glumina“, – sakė jis.

Artimiausiomis dienomis teisme turėtų pasirodyti maždaug 90 katastrofos aukų artimųjų iš Nyderlandų, Australijos ir Malaizijos. 196 lėktuvu skridę asmenys buvo Nyderlandų piliečiai.

Pirmininkaujantis teisėjas Hendrikas Steenhuisas paskyrė preliminarią nuosprendžio datą – 2022 metų rugsėjo 22-ąją, tačiau pateikė ir alternatyvių datų tų pačių metų lapkričio ir gruodžio mėnesiais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (145)