Policija vykdo didžiulę paieškos operaciją, keliuose įrengė postus, patruliuoja visame rajone. Manoma, kad praėjusią naktį pabėgę nuteistieji išvyko į Džaniną, kur tarptautinės bendruomenės pripažįstamos Palestinos Administracijos kontrolė yra silpna. Pastarosiomis savaitėmis šiame mieste kovotojai atvirai susiremdavo su Izraelio pajėgomis.

Kaliniai pabėgo iš Gilboa kalėjimo, laikomo viena geriausiai saugomų žydų valstybės pataisos įstaigų. Izraelio kariuomenės radijas pranešė, kad vyrai pabėgo tuneliu ir tikriausiai sulaukė pagalbos iš išorės.

Šalies žiniasklaidos paskelbtose nuotraukose matyti įtariamo pabėgimo tunelio pabaiga. Vienoje iš nuotraukų taip pat matyti, kaip juodus marškinėlius vilkintis Izraelio saugumo pareigūnas apžiūri žemėję iškastą duobę.

Palestiniečių kovotojų grupuotės netrukus pagyrė pabėgimą.

„Tai labai didvyriškas poelgis, sukelsiantis didžiulį šoką Izraelio saugumo sistemai ir suduosiantis skaudų smūgį kariuomenei bei visai Izraelio sistemai“, – pareiškė „Islamo džihado“ atstovas Daoudas Shehabas.
Hamas“ atstovo Fawzi Barhoumo teigimu, šis įvykis rodo, kad „kova už laisvę su okupantu tęsiasi ir plečiasi tiek kalėjimuose, tiek už jų ribų“.

Kariuomenė pranešė, kad tarp pabėgusių kalinių yra buvęs kovotojų lyderis Vakarų Kranto šiauriniame Džanino mieste Zakariye Zubeidi, taip pat trys „Islamo džihado“ kovotojai, nuteisti kalėti iki gyvos galvos už aukų pareikalavusius išpuolius prieš izraeliečius.

Per antrąjį palestiniečių sukilimą, vykusį daugiau nei prieš 20 metų, Z. Zubeidi vadovavo su judėjimu „Fatah“ siejamoms „Al Aksos kankinių brigadoms“ ir yra gerai žinoma figūra Izraelyje bei Palestiniečių teritorijose.

Maždaug 3 val. (ir Lietuvos laiku) netoli Gilboa kalėjimo gyvenantys žmonės pastebėjo „įtartinų figūrų“ ir pranešė pareigūnams, sakoma Izraelio kalėjimų tarnybos pranešime.

Policija, kariuomenė ir specialiosios pajėgos iškart pradėjo didelę paieškos operaciją, jos metu naudojami dresuoti šunys ir orlaiviai. Vykdant operaciją Izraelio karių „parengta ir dislokuota“ taip pat ir Vakarų Krante.

Pabėgimas surengtas likus kelioms valandoms iki Izraelio svarbaus šventinio periodo pradžios – pirmadienį vakare prasidėsiančių žydų Naujųjų metų.

Izraelio premjeras Naftali Bennettas šį palestiniečių kalinių pabėgimą pavadino „rimtu incidentu“ ir sakė, kad yra nuolat informuojamas apie paiešką.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)