M. Griffithsas sekmadienį kelioms dienoms atvyko į Afganistano sostinę derybų su Talibano vadovais, griežtosios linijos islamistų kontroliuojamai šaliai atsidūrus prie humanitarinės katastrofos slenksčio.

„Valdžia pažadėjo, kad bus užtikrintas humanitarinės pagalbos darbuotojų saugumas; kad bus leidžiama teikti humanitarinę pagalbą žmonėms, kuriems jos reikia; kad humanitarinės pagalbos darbuotojams – tiek vyrams, tiek moterims – bus garantuojama judėjimo laisvė“, – nurodoma JT atstovo Stephane'o Dujarrico pareiškime.

M. Griffithsas per susitikimą pakartojo, kad humanitarinė bendruomenė įsipareigojusi teikti „nešališką ir nepriklausomą humanitarinę pagalbą“, priduriama pareiškime.

M. Griffithsas taip pat paragino talibus užtikrinti visų moterų – tiek padedančių teikti pagalbą, tiek civilių gyventojų – saugumą ir teises.

Per ankstesnį savo valdymą 1996–2001 metais Talibanas buvo įvedęs brutalų šariato režimą ir liūdnai pagarsėjo dėl savo elgesio su moterimis, kurioms buvo draudžiama vienoms išeiti iš namų, įgyti išsilavinimą ar dirbti.

Talibano delegacija, vadovaujama vieno iš judėjimo įkūrėjų mulos Abdul Ghani Baradaro, padėkojo JT pareigūnams už „pažadus toliau teikti humanitarinę pagalbą Afganistano žmonėms“, nurodė islamistų judėjimo atstovas Suhailas Shaheenas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame pareiškime.

Jis pridūrė, jog talibų delegacija pažadėjo „bendradarbiauti ir suteikti reikiamą infrastruktūrą“.

Pasak JT, Afganistanas išgyvena humanitarinę krizę, kurios poveikį junta 18 mln. žmonių – pusė šalies gyventojų.

Dar iki žaibiško Talibano puolimo, per kurį rugpjūčio 15 dieną buvo nuversta Vakarų remta vyriausybė, Afganistanas buvo labai priklausomas nuo pagalbos: net 40 proc. šalies BVP sudaro iš užsienio gautos lėšos.

Tačiau JT ir pagalbos organizacijos nerimauja dėl humanitarinių misijų ateities šalį valdant Talibanui, nors islamistai žada, kad šįkart jų valdymas bus nuosaikesnis, palyginti su ankstesniu talibų režimu.

Kelios pagalbos organizacijos anksčiau naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad derasi su Talibanu dėl tolesnės veiklos arba jau sulaukė saugumo garantijų dabartinėms programoms.

JT pranešė, kad praėjusią savaitę buvo atnaujinti humanitariniai skrydžiai į kelias Afganistano provincijas.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas praėjusį savaitgalį Saugumo Tarybai pateiktoje ataskaitoje paragino „Talibaną ir visas kitas šalis elgtis kuo santūriau, siekiant apsaugoti gyvybes bei užtikrinti, kad humanitariniai poreikiai galėtų būti tenkinami“.

Ataskaita parengta artėjant JT politinės misijos Afganistane įgaliojimų pabaigai rugsėjo 17 dieną.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją