Panašūs renginiai įvyko ir kitose Kanados vietose, taip pat tokiuose pasaulio miestuose kaip Briuselis, Niujorkas, Vašingtonas, Seulas ir Singapūras. Otava sako, kad M. Spavoras ir M. Kovrigas Kinijoje laikomi pagal netikrus kaltinimus.

„Tai neteisėtas sulaikymas“, – naujienų agentūrai AFP sakė M. Kovrigo žmona Vina Nadjibulla.

„Tai solidarumo su mūsų Michaelais, jų stiprybės ir atsparumo pagerbimo eitynės, taip pat raginimas veikti ir pagaliau rasti išeitį iš aklavietės, sugrąžinti juos namo ir padaryti visa, kas įmanoma, kad baigtųsi ši neteisybė“, – prasidedant demonstracijai sakė V. Nadjibulla.

M. Spavoras ir M. Kovrigas buvo sulaikyti 2018 metų gruodį ir apkaltinti šnipinėjimu. Otava šį žingsnį laiko Pekino kerštu už tai, kad Kanada pagal JAV arešto orderį sulaikė kinų telekomunikacijų milžinės „Huawei“ finansų vadovę Meng Wanzhou.

Artimiausiais mėnesiais turėtų būti priimtas sprendimas, ar išsiųsti Meng Wanzhou į Jungtines Valstijas, kur jos laukia kaltinimai sukčiavimu, susiję su įtariamais sankcijų Iranui pažeidimais, įvykdytais „Huawei“.

Kovą Kinijoje įvyko verslininko M. Spavoro ir buvusio diplomato M. Kovrigo teismas. Praėjusį mėnesį, kai Meng Wanzhou ekstradicijos byloje buvo pradėti dėstyti baigiamieji argumentai, M. Spavorui buvo skirta 11 metų įkalinimo bausmė. M. Kovrigo byloje sprendimas dar nepaskelbtas.

Kinijos kerštu laikomi M. Spavoro ir M. Kovrigo areštai smarkiai pakenkė Otavos ir Pekino santykiams. Kanadiečių premjeras Justinas Trudeau kaltinimus šiems Kanados piliečiams pavadino sufabrikuotais.

Sekmadienį JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pasmerkė tai, ką pavadino Kinijos „savavališkais sulaikymais“.

„Stovime petys į petį su Kanada ir tarptautine bendrija ragindami KLR tuojau pat ir be sąlygų paleisti Michaelą Spavorą ir Michaelą Kovrigą“, – sakoma A. Blinkeno pareiškime, paminint Kinijos Liaudies Respublikos akronimą.

Mitinge Otavoje dalyvavo Kanados užsienio reikalų ministras Marcas Garneau ir keli opozicijos parlamentarai, taip pat JAV ambasadorius Otavoje.

„Tai sunki riba, – tramdydama ašaras miniai sakė V. Nadjibulla. – Praėjo tūkstantis dienų; sielvartas, skausmas, neteisybė tikri. Sunkumas – aš jį jaučiu, visi mes jaučiame.“

Pasak V. Nadjibullos, jos vyras laiškuose iš kalėjimo aprašė savo sunkius išmėginimus.

„Vienas iš dalykų, kuriuos jis kasdien daro savo mažoje kameroje be langų, yra 7 tūkst. žingsnių, – kalbėjo ji. – Jis vaikšto ratais, 7 tūkst. žingsnių, dažnai laikydamas knygą, skaitydamas, deklamuodamas dainas, sakydamas maldas – penkis drąsos ir apmąstymų kilometrus. Šiandien jis nevaikščios vienas. Mes jį lydėsime, visi.“

„Jis žino, kad vyksta šis renginys. Jis žino, kad esame su juo. Tai suteikia jam stiprybės“, – pridūrė V. Nadjibulla.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)