Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadehas savo komentarus išsakė praėjus dienai, kai JAV iždas paskelbė apie finansines sankcijas keturiems iraniečiams, kaltinamiems planavusiu iraniečių kilmės amerikiečių žurnalistės pagrobimą.

„Vašingtonas turi suprasti, kad neturi kito pasirinkimo, kaip atsisakyti priklausomybės nuo sankcijų ir parodyti pagarbą tiek savo pareiškimuose, tiek elgesyje Irano atžvilgiu“, – pranešime spaudai teigė S. Khatibzadehas.

Penktadienį JAV iždas paskelbė sankcijas „keturiems Irano žvalgybos darbuotojams“, dalyvaujantiems kampanijoje prieš Irano disidentus užsienyje.

Remiantis liepos viduryje paskelbtu JAV federaliniu kaltinimu, Irano žvalgybos pareigūnai 2018 metais mėgino priversti Irane gyvenančius Masih Alinejad giminaičius atsivilioti žurnalistę į trečiąją šalį, kur ją ketinta suimti ir išvežti į Iraną kalėti.

Kai tai nepavyko, įtariama, kad buvo pasamdyti privatūs detektyvai JAV, kurie stebėjo žurnalistę pastaruosius dvejus metus.

S. Khatibzadehas liepą amerikiečių kaltinimus pavadino „nepagrįstais ir absurdiškais“, pareikšdamas, kad tai yra tikras „Holivudo scenarijus“.

Kai JAV prezidentu buvo D. Trumpas, Vašingtonas vienašališkai pasitraukė iš 2015 metais sudaryto Teherano ir šešių didžiųjų valstybių branduolinio susitarimo.

Pagal susitarimą, Iranui buvo pasiūlyta panaikinti jam taikomas sankcijas mainais už branduolinės programos sustabdymą.

Visgi D. Trumpas 2018 metais nusprendė pasitraukti iš susitarimo.

Pasak J. Bideno, jis nori vėl įtraukti Vašingtoną į paktą, tačiau balandžio mėnesį Vienoje prasidėjusios derybos įstrigo, kai birželio mėnesį Irano prezidento rinkimus laimėjo itin konservatyvus Ebrahimas Raisi.

Rugpjūčio pabaigoje Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei apkaltino J. Bideno administraciją, kad derybose dėl susitarimo atgaivinimo ji kelia tokius pačius reikalavimus, kaip ir dabartinio prezidento pirmtakas.

O antradienį naujasis Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amir-Abdollahianas pareiškė, kad derybos Vienoje gali nebūti atnaujintos du ar tris mėnesius.

Teheranas reikalauja panaikinti visas sankcijas, kurias JAV skyrė ar pakartotinai įvedė nuo 2017 metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)