„Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių, buvo priverstas neplanuotai nusileisti Minske, Baltarusijos autoritariniam prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimui pakėlus į orą naikintuvą ir perspėjus apie neva orlaivyje padėtą bombą.

Šiuo lėktuvu skrido baltarusių opozicijos tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius ir Vilniuje studijuojanti jo mergina – Rusijos pilietė Sofija Sapega. Laineriui nusileidus Minske, jiedu buvo nedelsiant sulaikyti.

Lėktuvo nutupdymas išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą. Virtinė Vakarų šalių paskelbė Baltarusijai naujų sankcijų.

Monrealyje įsikūrusi Tarptautinė civilinės aviacijos organizacija (ICAO) penktadienį paskelbtame pranešime nurodė, kad „šiuo metu tyrimo rezultatų ir išvadų laukiama šių metų lapkritį“.

Baltarusijos tarnybos kaltino R. Pratasevičių prisidėjus koordinuojant pernai vykusius istorinius didžiulio masto protestus prieš A. Lukašenkos ginčijamą perrinkimą prezidentu.

Kai pora buvo sulaikyta, neilgai trukus buvo paskelbti vaizdo įrašai, kuriuose R. Pratasevičius ir S. Sapega pareiškė pripažįstantys savo kaltę. Aktyvistų šalininkai sako, kad tie prisipažinimai veikiausiai buvo išgauti prievarta.

R. Pratasevičiaus ir S. Sapegos suėmimas buvo dalis didesnio susidorojimo su Baltarusijos disidentais, aktyvistais ir nepriklausoma žiniasklaida šalyje, kurią A. Lukašenka geležiniu kumščiu valdo jau 27 metus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)