Institucija paragino Graikijos parlamentarus dar kartą peržiūrėti įstatymo projektą, sustiprinantį policijos įgaliojimus ir leidžiantį jai deportuoti bei sulaikyti dokumentų neturinčius migrantus, taip pat griežtai reguliuojantį NVO ir savanorių veiklą.

Graikija iki šiol tebėra daugybės migrantų, norinčių pasiekti Europos Sąjungą, pirminis kelionių tikslas, nors dabar atvykėlių srautas yra mažesnis nei per didžiausią migracijos krizę 2015 metais.

Vyriausybės tvirtina, kad griežtos įstatymų pataisos yra būtinos, siekiant apsaugoti šalies sienas.

„Graikija nesutiks būti nelegalių migrantų srauto vartais į Europą, kaip buvo 2015–2019 metais“, – anksčiau šią savaitę sakė Graikijos migracijos ministras Notis Mitarachis, pristatydamas teisės akto projektą, dėl kurio parlamentarai balsuos vėliau penktadienį.

Tačiau Europos Tarybos žmogaus teisių komisarė Dunja Mijatovič pareiškė, kad šis planas „rimtai pakenktų gyvybių gelbėjimo darbui, kurį atlieka NVO, ir jų galimybei stebėti žmogaus teisių laikymąsi Egėjo jūroje“.

Įstatymas numato griežtas baudas ir sankcijas grupėms, jeigu pripažinta, kad jos kėsinosi į valdžios ar pakrantės apsaugos pareigūnų jurisdikciją.

Komisarė pabrėžė, jog nevyriausybinės organizacijos atlieka svarbų vaidmenį ginant migrantų žmogaus teises ir dokumentuojant jų apgręžimą ar kitus galimus pažeidimus.

D. Mijatovič paragino graikų parlamentarus užtikrinti, kad įstatyme būtų atsižvelgta į Graikijos įsipareigojimus pagal Europos žmogaus teisių konvenciją ir Ženevos pabėgėlių konvenciją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)