Tokios veikos kriminalizavimas numatytas rekomendacijose, pristatytose darbo grupės, kuri buvo suformuota gegužę spręsti per koronaviruso krizę pastebimai padažnėjusių naminių gyvūnų vagysčių problemos.

Kai kurių veislių šunų kainos per kelis karantinus Britanijoje šoktelėjo net 89 proc., nes labai padaugėjo žmonių, nusprendusių įsigyti naminį gyvūną, nurodė Aplinkos, maisto ir kaimo reikalų departamentas (DEFRA).

Dėl išaugusios paklausos šunys tapo viliojančiu taikiniu vagišiams. Duomenys rodo, kad policija pernai gavo apie 2 tūkst. pranešimų apie pavogtus šunis.

Darbo grupė, kurią sudaro vyriausybės pareigūnai, policijos, prokuratūros ir kitų teisėsaugos institucijų atstovai, išnagrinėjo mokslininkų, gyvūnų gerovės organizacijų ir įvairių sričių ekspertų pateiktus duomenis.

Penktadienį paskelbtoje ataskaitoje ji taip pat rekomenduoja saugoti patikimus duomenis apie naminių gyvūnų vagystes, kad būtų „sukurta patikimesnė šios problemos duomenų bazė“, ir griežtinti naminių gyvūnų registravimo taisykles.

Pasak darbo grupės, nauji reikalavimai įrašyti papildomų duomenų apie augintinį ir bendra prieiga prie maždaug 16 bazių su mikroschemomis paženklintų gyvūnų duomenimis palengvins dingusių ir pavogtų šunų paiešką.

Darbo grupė taip pat ragina didinti visuomenės informuotumą apie policijos iniciatyvas ir prevencines priemones šiai problemai spręsti.

„Naminių gyvūnų savininkai neturėtų gyventi baimėje. Džiaugiuosi, kad šioje ataskaitoje pripažįstamas šio nusikaltimo sukeliamas stresas“, – nurodė aplinkos sekretorius George'as Eustice'as išplatintame pareiškime.

„Šios rekomendacijos nuramins naminių gyvūnų savininkus, padės policijai kovoti su naminių gyvūnų vagystėmis ir užtikrins teisingumą nukentėjusiesiems“, – pridūrė jis ir pažadėjo, kad ministrai imsis jas įgyvendinti.

Naminio gyvūno vagystė bus kriminalizuota nauju teisės aktu, kuris, kaip pranešama, gali būti įtrauktas į šiuo metu parlamente svarstomą viešosios tvarkos ir nusikalstamumo įstatymo projektą.

Karališkosios draugijos prieš žiaurų elgesį su gyvūnais (RSPCA) vadovas Chrisas Sherwoodas sveikino pateiktus pasiūlymus, kuriais, anot jo, pripažįstamas naminių gyvūnų vagysčių „rimtumas“ ir „sukrėtimas“, kurį jos gali sukelti.

„Tikimės, kad tai paskatins teismus skirti griežtesnes bausmes naminių gyvūnų vagims“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)