Prancūzų kalba vykę, transliuotojo TVA surengti debatai buvo pirmieji iš kelerių, numatytų prieš rugsėjo 20 dienos rinkimus.

Kažkada itin populiarus J. Trudeau atkakliai grūmėsi su savo pagrindiniu varžovu, naujuoju konservatorių lyderiu Erinu O'Toole'u, dabar jį lenkiančiu pagal populiarumą, Naujosios demokratinės partijos (NDP) lyderiu Jagmeetu Singhu ir separatistų „Kvebekiečių bloko“ vadovu Yves'u-Francois Blanchet.

Jie ginčijosi dėl privalomų vakcinų nuo COVID-19, vaikų priežiūros, apmokestinimo ir ekonomikos, naftos ir klimato kaitos, smurto panaudojant šaunamuosius ginklus, judėjimo „#MeToo“ ir rasizmo.

„Jūs neišmanote šių klausimų, pone O'Toole'ai! – pareiškė J. Trudeau. – Jūs neįkainojote jokių savo polinių pasiūlymų. Tai nėra rimtas planas.“

Jis taip pat apkaltino favoritą remiant „dvejopą“, privačią ir valstybinę, sveikatos apsaugos sistemą, neturinčią daugumos kanadiečių pritarimo.

Kartais J. Trudeau tekdavo gintis dėl sprendimo sušaukti pirmalaikius rinkimus praėjus vos pusantrų metų nuo ankstesnių visuotinių rinkimų. Jis sakė, kad naujo mandato reikia vadovaujant šalies kovai su pandemija.

„Privalome suteikti kanadiečiams pasirinkimą“, – oponentams atkirto jis.

Pirmąsias dvi rinkimų kampanijos savaites J. Trudeau sekėsi sunkiau, kairiosios pakraipos NDP atitraukus dalį rinkėjų paramos nuo jo liberalų. Tai sudarė sąlygas konservatoriams išsiveržti į priekį, nors patys jie savo pozicijų daug nepagerino.

Tuo metu Y.-F. Blanchet yra nepaprastai populiarus Kvebeke ir siekia blokuoti liberalus šioje rinkimams svarbioje provincijoje. 2019 metais atsigaunantis „Blokas“ patrigubino savo vietų skaičių permainingame Kvebeke ir padėjo sutrukdyti liberalams išlaikyti daugumą.

„Nuo kampanijos pradžios Justino Trudeau liberalų reikalai klostėsi nelabai gerai“, – naujienų agentūrai AFP sakė Monrealyje įsikūrusio McGillo universiteto politologijos profesorius Danielis Belandas.

Liberalai, kurie rinkimus sušaukė dar būdami labai populiarūs ir tikėdamiesi atgauti daugumą Bendruomenių Rūmuose, susidūrė „su stipresne nei tikėjosi konservatorių opozicija“, sakė jis.

Didelė rinkėjų apatija taip pat yra iššūkis ministrui pirmininkui. Mažai kas norėjo rinkimų šiuo metu, kai kanadiečiai po karantino suvaržymų tik pradeda grįžti į biurus ir siųsti vaikus atgal į mokyklas.

Griežta kritika

„Dabar netinkamas metas rinkimams“, – per debatus pareiškė E. O'Toole'as ir apkaltino J. Trudeau „savo interesus iškeliant aukščiau kanadiečių interesų“.

Kiti du lyderiai išsakė panašių priekaištų ir tvirtino, kad J. Trudeau verčiau reikėjo darbuotis dėl COVID-19 atvejų šuolio ir evakuacijos iš Afganistano, kur Talibanas staigiai užgrobė valdžią.

Keliose kampanijos stotelėse J. Trudeau susidūrė su piktais protestais. Vieną praėjusio penktadienio renginį teko atšaukti, nes miniai piktai reiškiant nepasitenkinimą privalomu skiepijimu nuo COVID-19 buvo iškilusi potenciali grėsmė ministro pirmininko saugumui.

Netikėtas ekonomikos smukimas po devynis mėnesius trukusio didelio augimo taip pat temdo rinkimų kampaniją.

D. Belando nuomone, J. Trudeau teisingai „išėjo kautis ir gerai gynėsi“ per šiuos debatus. Pasak profesoriaus, gerai pasirodė ir E. O'Toole'as.

Liberalams valdant jau šešerius metus, konservatorių lyderis prisistatė šaliai kaip permainų ir fiskalinės drausmės veidas po didžiulį deficitą nulėmusio dabartinės valdžios siekio padėti šeimoms ir kompanijoms atlaikyti pandemiją.

„Šiuo metu negalime atmesti galimybės, kad O'Toole'as bus išrinktas vadovauti konservatorių mažumos vyriausybei“, – sakė Albertos universiteto politologijos profesorius Fredericas Boily.

Dar dveji televiziniai lyderių debatai – vieni prancūzų, o kiti anglų kalba – planuojami rugsėjo 8 ir 9 dienomis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)