Federalinis teismas Aleksandrijoje, Virdžinijos valstijoje netoli Vašingtono, šią savaitę paskelbė pranešimą apie A. Kotey kaltės pripažinimo pareiškimo svarstymą.

Buvęs Jungtinės Karalystės pilietis A. Kotey yra vienas iš dviejų IS „bitlų“ gaujos narių, atvežtų į Jungtines Valstijas teisti.

„Kotey užtikrintas deramas procesas ir pamatęs nepaneigiamus įrodymus jis priėmė nepriklausomą sprendimą padaryti kaltės pripažinimo pareiškimą dėl savo nusikaltimų“, – prie teismo rūmų sakė Virdžinijos Rytų apygardos prokuroro pareigas einantis Rajas Parekhas.

„Jis sutinka likusį savo gyvenimą praleisti kalėjime“, – pridūrė R. Parekhas.

37 metų A. Kotey ir 33 metų El Shafee el Sheikhas spalį buvo atskraidinti iš Irako teisti už dalyvavimą nužudant amerikiečių žurnalistus Jamesą Foley bei Steveną Sotloffą ir pagalbos darbuotojus Peterį Kassigą bei Kaylą Mueller.

Šiuos du įtariamuosius 2018 metų sausį Sirijoje sučiupo šios šalies kurdų pajėgos. Įtariamieji buvo perduoti JAV pajėgoms Irake.

Didžioji Britanija, kuri iš pradžių nenorėjo jų teisti savo teritorijoje, atėmė iš jų pilietybes.

Tačiau juos perduoti Jungtinėms Valstijoms tapo įmanoma tik JAV pareigūnams patikinus Londoną, kad byloje mirties bausmės nebus siekiama.

Keturių pagrobėjų gauja, kurią jos belaisviai „bitlais“ praminė dėl stipraus britiško akcento, pagrobtiems užsienio žurnalistams ir kitiems žmonėms nukirsdavo galvas.

„Tiesioginė kaltė“

Spalio 9 dieną iš kalėjimo vaizdo ryšiu kreipdamiesi į teisėją T. S. Ellisą abu įtariamieji padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą.

Tačiau ketvirtadienį A. Kotey pasirodė asmeniškai ir atsakė „Taip“, teisėjui paklausus: „Ar prisipažįstate kaltas laisvai... ir savanoriškai, nes iš tiesų esate kaltas pagal šiuos kaltinimus?“

Padarydamas kaltės pripažinimo pareiškimą A. Kotey pradėjo vykdyti susitarimą pateikti JAV vyriausybei ir bet kuriai to paprašiusiai užsienio vyriausybei visą turimą informaciją apie savo veiksmus Sirijoje, ne tik tuos, kurie minimi kaltinamajame akte.

Pagal susitarimą jis 15 metų kalės Jungtinių Valstijų kalėjime, o tada bus išduotas Jungtinei Karalystei, kur jam taip pat gresia kaltinimai įkaitų grobimu ir žudymu.

Pripažindamas savo kaltę jis atsisakė teisės į teismo procesą. Jam gresia kelios įkalinimo iki gyvos galvos bausmės be teisės išeiti į laisvę pirma laiko.

Keturių jo aukų amerikiečių artimieji dalyvavo teismo posėdyje. Prokuroras Dennisas Fitzpatrickas sakė, kad kaltintojai sutiko su gynybos strategijos pakeitimu.

J. Foley motina Diane prie teismo rūmų paragino prezidentą Joe Bideną, įstatymų leidėjus ir „visus amerikiečius reikalauti, kad mūsų šalis gintų visus nekaltus JAV piliečius, laikomus įkaitais ar neteisėtai sulaikytus užsienyje, ir jiems padėtų“.

Ji perdavė keturių aukų amerikiečių šeimų padėką Teisingumo departamentui ir kaltintojų komandai, „parengusiems labai stiprius [A. Kotey] tiesioginės kaltės argumentus.“

„Fizinis ir psichologinis smurtas“

IS „bitlų“ gauja, kaip manoma, Sirijoje 2012–2015 metais grobė įkaitus amerikiečius, europiečius ir japonus.

Teigiama, kad jie kankino ir žudė savo aukas, taip pat ir nukirsdami galvas, o IS propagandos tikslais paskelbė šių nužudymų vaizdo įrašų.

Įtariamas gaujos lyderis „džihadistas Džonas“ Mohamedas Emwazi 2015 metais buvo nukautas per JAV vadovaujamos ir su IS kovojančios koalicijos drono ataką Sirijoje.

Ketvirtasis kuopelės narys, Aine'as Davisas, yra kalinamas Turkijoje, kur buvo nuteistas už terorizmą.

A. Kotey ir El Sh. el Sheikhas prižiūrėjo objektus, kur būdavo laikomi įkaitai, ir koordinavo elektroniniu paštu vykdavusias derybas dėl išpirkų, nurodo JAV pareigūnai.

Pasak jų, A. Kotey ir El Sh. el Sheikhas taip pat nuolat taikydavo „fizinį ir psichologinį smurtą įkaitų atžvilgiu“.

JAV specialiųjų pajėgų 2019 metų reidas Sirijoje, per kurį žuvo IS lyderis Abu Bakras al Baghdadi, turėjo kodinį pavadinimą „Task Force 8-14“ pagal jaunos pagalbos darbuotojos K. Mueller gimimo datą.

Ji dirbo su ne pelno organizacija „Danish Refugee Council“, kai 2013 metais buvo pagrobta Sirijos šiaurėje.

K. Mueller tėvai sakė, kad ji buvo kankinama, o paskui perduota A. B. al Baghdadi, o šis ją žagindavęs, kol galiausiai nužudė.

„Prieš daug metų Alexanda Kotey veikė pasaulinėje scenoje ir šie brutalūs nusikaltimai... amžiams įsirėžė į Amerikos žmonių tinklainę“, – sakė bylą tyrusio FTB Vašingtono operatyvinio biuro direktoriaus pavaduotojas Stevenas M. D'Antuono. Jo žodžiai cituojami Teisingumo departamento pareiškime.

„Šis kaltės pripažinimo pareiškimas nepalengvins jo žiaurumo paveiktų žmonių kančios, bet aš tikiuosi, kad jis primena pasauliui apie tvirtą FTB pasiryžimą surasti ir teisti visus JAV piliečiams pakenkusius asmenis, nepriklausomai nuo jų buvimo vietos“, – sakė S. M. D'Antuono.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)