Policija nurodė, kad išpuolis įvyko maždaug 14 val. 40 min. vietos (5 val. 40 min. Lietuvos) laiku, tam vyrui įėjus į prekybos centrą „Countdown“ Niu Lino priemiestyje, kai žmonės penktadienio popietę apsipirkinėjo.

Šalies premjerė Jacinda Ardern sakė, kad ataką surengė džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS, ISIS) įkvėptas teroristas. Jis buvo dėl terorizmo stebimų asmenų sąraše.

J. Ardern incidentą pavadino „teroristine ataka“.

„Tai, kas įvyko šiandien, buvo niekinga, tai buvo neapykanta, tai buvo neteisinga“, – sakė ji, apibūdindama užpuoliką kaip Šri Lankos pilietį, atvykusį į Naująją Zelandiją 2011 metais.

Pasak J. Ardern, tas vyras atėjo į Oklando priemiestyje įsikūrusį prekybos centrą, iš vitrinos pasičiupo peilį ir puolė žmones.

Premjerė nurodė, kad per ataką sužaloti šeši žmonės, trijų būklė kritinė.

J. Ardern sakė, kad vyras buvo nuolat stebimas, todėl policijos sekimo komanda ir specialioji taktinė grupė sugebėjo nušauti jį praėjus minutei nuo atakos pradžios.

Ji nurodė, kad užpuolikas nebuvo jokio tikėjimo ar bendruomenės atstovas.

Paklausta apie galimus jo motyvus, premjerė atsakė: „Tai buvo smurtinė ideologija ir ISIS įkvėpimas.“

Premjerė teigė, kad viešai gali nedaug pasakyti apie vyrą, kuris buvo stebimas nuo 2016 metų dėl tam tikrų teismo nutarimų.

Anot jos, pagal galiojančią teisę šis asmuo negalėjo būti laikomas kalėjime.

Užpuolikas buvo atidžiai stebimas

Policijos komisaras Andrew Costeris sakė, kad pareigūnai yra įsitikinę, jog vyras veikė vienas ir nebėra jokio pavojaus visuomenei.

Pasak jo, policijai kėlė susirūpinimą šio vyro ideologija, todėl jis buvo labai atidžiai stebimas. A. Costeris nurodė, kad penktadienį policija atsekė vyrą iš jo namų iki prekybos centro.

„Jis kaip įprastai užėjo į parduotuvę. Peilį jis gavo parduotuvėje, – sakė komisaras. Sekimo komandos buvo taip arti, kaip tik galėjo, ir jį stebėjo.“

Pasak A. Costerio, kilus sambrūzdžiui pribėgo du policininkai iš specialiosios taktinės grupės. Vyras ėmė artintis prie pareigūnų ginkluotas peiliu, todėl jie jį nušovė.

Vieno liudininko prekybos centre nufilmuotame vaizdo įraše girdėti, kaip vienas po kito nuaidi dešimt šūvių.

Pranešama, kad kai kurie prekybos centre buvę žmonės stengėsi padėti sužeistiesiems pasitelkę rankšluosčius bei vystyklus.

„Negaliu įsivaizduoti, kaip po viso to jausis ten buvę ir tokio siaubingo įvykio liudininkais tapę žmonės, – sakė J. Ardern. – Tačiau ačiū jums, kad padėjote tiems, kam reikėjo jūsų pagalbos.“

Oklande šiuo metu galioja griežtas karantinas, miestui grumiantis su koronaviruso protrūkiu. Dauguma įmonių uždarytos, o žmonėms leidžiama išeiti iš namų faktiškai tik įsigyti maisto produktų, dėl medicininių poreikių ar pasimankštinti.

Vėliausia daug aukų pareikalavusi ataka Naujojoje Zelandijoje buvo 2019 metų kovo išpuoliai Kraistčerče, kai dviejose mečetėse šaudęs baltųjų viršenybės šalininku pasiskelbęs vyras nužudė 51 žmogų ir sužeidė dar 40.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)