84 metų eksprezidentas „traukiasi iš visų visuomeninių renginių“, sakoma pranešime.

Jame nurodoma, kad M. Ahtissari „gauna paramą kasdieniame gyvenime namuose ir kartais yra gydomas globos įstaigoje “. Šeima prašo gerbti jo privatumą, pridūrė prezidentūra.

M. Ahtisaari buvo Suomijos prezidentas 1994–2000 metais. Jis tapo pirmuoju tiesiogiai išrinktu šios valstybės vadovu.

Šis veteranas taikos tarpininkas kelis dešimtmečius padėjo spręsti konfliktus tokiuose neramiuose regionuose kaip Indonezija, Namibija, Šiaurės Airija ir Balkanai. 2008 metais M. Ahtisaari buvo apdovanotas Nobelio taikos premija.

Buvęs Jungtinių Tautų diplomatas, kuris praėjusį kovą persirgo koronavirusu, tarpininkavo 2005 metų Indonezijos vyriausybės ir Laisvojo Ačeho judėjimo (GAM) separatistų derybose, suvaidino svarbų vaidmenį 1999 metais nutraukiant karo veiksmus nuo Serbijos atskilusiame Kosove, o vėliau tarpininkavo, kad Belgradas ir Priština susitartų dėl provincijos statuso – deja, nesėkmingai.

M. Ahtissari gimė 1937 metų birželio 23 dieną tuometiniame Vypuryje, dabartiniame Vyburge, Rusijos teritorijoje. Suomijos ir Rusijos kruvino karo pabaigoje Maskvai aneksavus dalį Karelijos, jo šeima pabėgo į Suomiją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją